Dýně je báječná surovina, která si do našich kuchyní našla cestu teprve nedávno, ale rychle se v nich zabydlela. Je totiž velmi univerzální, dá se využít naslano i nasladko a navíc se dá velmi dobře uchovávat. Nepoškozené plody dýně můžete na suchém místě skladovat klidně až do jara.
Hrdina kuchyně: Dýně – zde najdete recepty z 12. dílu
Dýně je příbuzná okurek, cuket a melounů. Popínavá liánovitá rostlina, která pochází ze Střední a Jižní Ameriky. V Mexiku dýně rostly už 7000 let před naším letopočtem. Do Evropy se pak dostaly díky španělským dobyvatelům. Nejdříve samozřejmě do Španělska, pak přes Francii do celého Středomoří. K nám přišly dýně oklikou přes Turecko při nájezdech Turků. Trvalo ale hodně dlouho, než jsme je adoptovali.
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Vyzkoušejte zajímavé recepty z dýně, které připravili Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:
Dýňová polévka se slaninovými chipsy
Receptů na dýňovou polévku je spousta a my pro vás máme jeden nový. Šťáva z citronu dodá polévce potřebný šmrnc, slaninové chipsy uzenou chuť a křupavost.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1,5 HODINY
• 1 kg dýně Hokkaido
• 1–2 mrkve
• 1 brambora
• 1,2 litru vývaru
• mleté chilli
• 1 cibule
• asi 150 ml smetany ke šlehání 33%
• šťáva z půlky citronu
• 1 lžíce másla
• 4 lžíce rostlinného oleje
• sůl a pepř
• 1 lžička cukru
• 200 g plátků kvalitní slaniny
• 1 hrst dýňových semínek
• čerstvá pažitka
• 5 lžic smetany ke šlehání nebo zakysané
1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni rozkrojte, vydlabejte, pokrájejte na větší kusy, mírně pocukrujte, osolte, opepřete a zakápněte dvěma lžícemi oleje. Vše dobře promíchejte, dejte na plech a pečte asi 40 minut.
2. V hrnci rozehřejte olej a máslo na střední teplotu, přihoďte na plátky nakrájenou mrkev a restujte zhruba 10 minut, přidejte nasekanou cibuli a restujte dorůžova. Přihoďte oloupanou nakrájenou bramboru, přisypte chilli podle chuti a zalijte vývarem. Polévku vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte upečenou dýní a pokračujte ještě 5 minut. Přilijte smetanu a polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem a jen krátce prohřejte.
3. Slaninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, druhým archem pečicího papíru ji zakryjte a zatěžkejte dalším plechem, ať se drží hezky v rovině. Chipsy pečte asi 10 minut na 200 °C nebo dokřupava.
4. Dýňová semínka opražte na suché pánvi. Polévku rozdělte do talířů, přidejte smetanu, semínka, slaninové chipsy a jemně nasekanou pažitku. Podávejte s kouskem tmavého chleba.
Špikované kuřecí supreme s pečenou dýní
Supreme je kuřecí prso s částí křídla, díky tomu, že je na kosti, zachová si šťavnatost. Špikování sušenou šunkou masu dodá fantastickou uzenou chuť a vůni, ke které skvěle ladí pečená dýně s křupavými ořechy.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
Na dýni
• 1,2 kg máslové dýně
• čerstvá chilli paprička
• 8 šalotek
• čerstvá pažitka
• 3 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
• 3 lžíce cukru nebo medu
• 40 g vlašských ořechů
• sůl a čerstvě namletý pepř
• sýr feta
• 1 snítka listové petrželky
Dýni rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, nakrájejte na kostky a rozložte na plech, můžete přidat i omytá dýňová semínka, přidejte také celé šalotky, případně ořechy. Vše posypte cukrem, solí a pepřem, zalijte rozpuštěným máslem a opatrně zamíchejte. Dýni pečte asi 30 minut nebo dokud nebude hezky zbarvená a opečená, v průběhu pečení ji aspoň jednou obraťte. Nakonec doplňte čerstvě nasekanou petrželkou.
Na kuře
• 5 kuřecích supreme po 250 g (nebo kuřecích prsou s kůží)
• 5 plátků jamón serrano nebo parmské šunky
• několik snítek listové petrželky
• špetka cukru
• 2 lžičky mletého sušeného česneku
• 1 lžička kurkumy
• 1 lžička mleté sladké papriky
• 1 lžička mletého bílého pepře
• 1 malá lžička cukru
• asi 1 lžíce soli
• 3 lžíce rostlinného oleje
• 100 g másla
• 100 ml bílého vína
• 150 ml vývaru nebo vody
1. Pokud máte možnost, bouchněte do kuřecího supreme několikrát tenderizérem, hezky zkřehne, jen dávejte pozor na kost. Do každého prsa udělejte nožíkem úzkou dutinu. Na plátky šunky položte po snítce petrželky a kousku másla, plátky srolujte a naplňte jimi dutiny v mase.
2. V misce promíchejte koření a kuře ze všech stran dobře posypte, pokud máte čas, maso marinujte přes noc. Troubu vyhřejte na 200 °C. V pánvi rozhřejte olej a maso při vysoké teplotě z obou stran dobře zatáhněte. Poté maso dejte na plech, na každý kousek položte plátek másla a dopékejte zhruba dalších 6–8 minut, dokud nebude upečené.
3. Do pánve meztím kápněte trochu vína, ať se uvolní přípečky, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody, krátce povařte a omáčku již mimo vařič zahustěte oříškem másla a dochuťte.
4. Na talíře rozdělte dýni, přidejte plátky masa a trochu omáčky, jídlo případně doplňte ještě o pečivo nebo chilli podle chuti. Pokud chcete, dýni můžete podávat i samotnou a doplnit ji můžete ještě čerstvým sýrem nebo fetou.
Těstoviny s restovanou dýní a parmazánem
Z dýně můžete připravit výtečnou omáčku na těstoviny. Poduste ji s vývarem, až se částečně rozvaří, díky tomu bude omáčka krásně krémová. Chuť a vůni doladí rozmarýn a pikantní chilli.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 500 g dýně (ideálně více druhů a barev)
• 4 stroužky česneku
• 1 menší cibule
• čerstvé chilli (podle chuti)
• asi 300 ml vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
• 1 snítka rozmarýnu
• sůl a čerstvě namletý pepř
• 4 lžíce olivového oleje extra virgin
• 2 lžíce másla
• 400 g těstovin
• 80 g parmazánu nebo grana padano
• chilli (podle chuti)
1. Dýně zbavte semínek i slupky a nakrájejte na malé kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Chilli zbavte semínek a nasekejte najemno. Cibuli také nasekejte najemno. V pánvi rozhřejte olej a začněte restovat při střední teplotě cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte česnek, chilli, snítku rozmarýnu a restujte další asi 2 minuty, přihoďte dýni a ještě krátce zarestujte. Přilijte vývar, dýni dochuťte solí a pepřem a chvíli povařte, ať omáčka zhoustne, ale dýně se úplně nerozvaří.
2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v dobře osolené vodě, měly by být na skus. Jakmile budou hotové, tak je rovnou z hrnce dejte do pánve k dýni. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte trochu vody z těstovin a přidejte kousek másla. Mimo vařič vše zamíchejte a dochuťte podle potřeby.
3. Těstoviny rozdělte do talířů, posypte nastrouhaným parmazánem a posypte čerstvým chilli, případně rozmarýnem.
Dýňový koláč
Dýně má lehce nasládlou chuť a díky tomu se skvěle hodí i do sladkých dezertů a moučníků. Vyzkoušejte jednoduchý tvarohový koláč s dýňovým pyré a voňavým kořením.
Na formu o průměru 24 cm
• 1 balení křehkého těsta
• 500 g dýňového pyré (viz PRIMA TIP)
• 400 g tvarohu
• 180 g třtinového cukru
• 3 vejce
• 2 lžíce kukuřičného škrobu
• 1 a ½ lžičky skořice + na posypání
• ½ lžičky muškátového oříšku
• vlašské ořechy na posypání
1. Koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte křehkým těstem, těsto vtlačte do záhybů formy, přebytečné kusy odkrojte. Tvaroh a cukr ušlehejte dohladka, postupně přidávejte po jednom vejce, pak dýňové pyré, škrob a koření. Náplň dobře promíchejte, ale nešlehejte, poté ji nalijte na těsto.
2. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Vychladlý koláč posypte trochou mleté skořice a nasekanými ořechy.
PRIMA TIP: Připravte si dýňové pyré do zásoby. Dýni rozkrojte na půlku nebo na čtvrtiny, vydlabejte semínka a položte dužinou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů 40–55 minut. Poté nechte dýni zchladnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji dohladka. Pyré uchováte v lednici až 5 dní nebo ho uskladněte v mrazáku.
Připravila Klára Michalová, foto Darina Křivánková