Tomáš Babinec miluje jídlo a rád o něm píše. Pracoval jako redaktor, rozjížděl online časopis školy vaření Chefparade, psal si blog. Třeba o tom, jak s dědou dělá domácí paštiky. Když mu kamarádi i cizí lidi začali psát, že by je chtěli ochutnat, pustil se do větší výroby a přihlásil se jako bloger amatér na Apetit piknik. A od té doby už 10 let vaří paštiky pod značkou Čongrády.
Čongrády – ochutnejte masové lahůdky s prověřenou recepturou
Názvem vzdal hold dědovi své manželky, podle jehož receptury uvařil první játrovou paštiku. Ta vyhrála hvězdu na Great Taste Awards a stala se synonymem značky. Letos na klání bodovaly vepřové škvarky v sádle. „Je to moje lahodná neřest, rád si je dám s rajčaty a cibulkou. Prodáváme je jen v zimě, zatímco dříve si je kupovali jen lidé, dnes se po nich ptají i v obchodech s delikatesami,“ říká Tomáš Babinec. Měsíčně vyškvaří půl tuny škvarků a vyrobí zhruba 10–12 000 ks konzerv, záleží na druhu i na sezoně.
Třeba do kachní paštiky pečou celé kachny přes noc, ručně je obírají a maso trhají na jemná vlákna. Do kachní paštiky si sami udí kachní prsa. Připravené paštiky a delikatesy naplní do konzerv a v autoklávě, velkém papiňáku, je sterilují na teplotu 121 °C. Vydrží tak dva roky při teplotě do 30 °C. Všechny produkty jsou bezlepkové a z lokálních surovin, převážně z Dolního Poohří.
Dědovu játrovou paštiku, bůčkovou a vepřové maso ve vlastní šťávě doplnil Tomáš postupně o 12 dalších paštik, pomazánek, zavařeného masa a delikates, jejichž receptury vylaďuje s šéfkuchaři. Teď připravuje i pět nových hotových jídel, které si jen ohřejete.
„Největší inspirací jsou naši zákazníci. Mám radost, když se vracejí i když nám navrhují nové příchutě. Doma je pak promýšlíme a zkoušíme. Děláme jen to, co nám chutná,“ směje se Tomáš.
Vyzkoušejte delikátní paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle návodného ivdeoreceptu s Karolínou Kamberskou
GREAT TASTE AWARDS
Nejslavnější ocenění gastronomických produktů se uděluje každoročně v Londýně a má zhruba stejnou váhu jako Oscar ve filmu. Ze zhruba 12 500 dobrot z celého světa vybírá porota složená z největších gastronomických odborníků ty nejchutnější výrobky. Přihlásit se může každý výrobce potravin, ale pokaždé s novým produktem. Oceněné české výrobce můžete potkat na Prima FRESH festivalech.