Kristina Zábrodská

Značka My Chilli je synonymem pro špičkové omáčky, které dokážou povznést jídlo na jinou úroveň chuti

Richard Belžík a Jan Jašek rádi zkoušeli různé chilli papričky, ne však proto, aby se s kamarády poměřovali, kdo sní pálivější, ale protože je okouzlila široká škála jejich chutí a bavilo je je pěstovat. A tak z nich začali vařit chilli omáčky a vozit je na večírky, grilovací párty a různá setkání, až z toho vznikl úspěšný byznys.

„Kamarádi nás tak dlouho přesvědčovali, ať je začneme prodávat, že jsme se rozhodli to zkusit,“ vzpomíná Richard Belžík na profesionální začátky v roce 2011. Měli jeden 8l hrnec, vařečku, tyčový mixér a zásobu chilli papriček z desetimetrové zahrádky. Po roce poslali svou hořčičnou omáčku s medem Neilu Smithovi, Australanovi, který natáčí, jak ochutnává různé chilli omáčky. „Úžasné! Jedna z nejlepších omáček, jakou jsem kdy ochutnal,“ rozplýval se Neil Smith!

Kluci z My Chilli ale vymýšleli i další receptury na omáčky, nad kterými vzdychali nadšením různí chilli fandové i šéfkuchaři, až v roce 2018 získala jejich Chlapská hořčičná omáčka Macho mustard gastronomického Oskara na britském klání Great Taste Awards. Porotci ji označili za nejlepší chilli omáčku ve střední Evropě! Jejich omáčky však vozí ceny každý rok z různých mezinárodních soutěží. „V portfoliu máme zhruba 65 druhů produktů, většinu vaříme celoročně a doplňujeme je sezonními záležitostmi a limitovanými edicemi,“ vypráví Richard Belžík, který zbožňuje omáčku Chipotle Sriracha. Mezi zákazníky vede Cibulové chutney s hřebíčkem, které zatím posbíralo šest cen, včetně za nejlepší chilli produkt na světě v roce 2015. Ale Mango Habanero Hotsauce vás přenese na thajskou pláž, Smokey Sweet Chilli potěší i zmlsané děti. All Stars ocenila porota nejpálivějších světových omáček hned dvakrát, troufnete si?

„Nejprve promýšlíme nové chutě. Chuťový profil je pro nás zásadní, chilli omáčky a čatní podle nás nemají být primárně pálivé, ale mají chutnat. Pak zkoušíme různé kombinace surovin, a nakonec ladíme pálivost,“ popisuje Jan Jašek. Omáčky už vaří v 200l kotli, práci jim usnadňuje automatické míchadlo v kotli i profesionální gastromixér. Za den spotřebují tolik chilli papriček, kolik jim dříve stačilo na měsíc. Nutností se staly rukavice, brýle a respirátor. Chilli papričky už dávno nepěstují sami, ale nakupují je od ověřených pěstitelů a dodavatelů.

Pokud jste chilli omáčky a chutney neochutnali na některém z FRESH festivalů v zóně Great Taste, vyberte si na e-shopu. To už však bude těžší, protože skvělé jsou všechny a každá nabízí jiný chuťový zážitek. V My Chilli si nevybíráte chilli omáčky k jídlu, ale přemýšlíte, který pokrm by se hodil k vybranému chilli skvostu. „Chilli omáčky používáme na všechno, k čemu se hodí chilli, ale nejsme blázni, kteří by si chilli omáčku lili na svíčkovou. Vždy jde o perfektní komplexní zážitek. A ten zajistí jen prvotřídní suroviny a poctivá práce. Ve výrobě nechceme slevit z žádného detailu, i když vaříme násobně víc omáček než na začátku,“ uzavírá Richard Belžík.

Více na www.my-chilli.eu.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Great Taste Awards

Nejslavnější ocenění gastronomických produktů se uděluje každoročně v Londýně a má zhruba stejnou váhu jako Oscar ve filmu. V porotě zasedají největší odborníci a při ochutnávkách pečlivě vybírají ty nejlepší výrobky. Přihlásit se může každý, ale každý rok s novým produktem. I tak se v klání sejde na 12 500 dobrot z celého světa. Oceněné české výrobce můžete potkat v květnu a červnu na FRESH festivalech. V zóně Great Taste ochutnáte jejich produkty i si je můžete koupit domů.

Bez chilli se neobejde ani klasické chilli con carne. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Kristina Zábrodská

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty