Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Zchlaďte si žáhu - rychlá pomoc, když vám jídlo způsobuje bolest

Někdy stačí upravit stravu, někdy je nutné nasadit léky na pálení žáhy

Někdy stačí upravit stravu, někdy je nutné nasadit léky na pálení žáhy Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Někdy stačí upravit stravu, někdy je nutné nasadit léky na pálení žáhy

Někdy stačí upravit stravu, někdy je nutné nasadit léky na pálení žáhy Zdroj: Thinkstock

Také vás po jídle pálí a bolí na prsou a v ústech máte nepříjemně kyselou pachuť? Pálení žáhy trápí mnoho lidí. Poradíme vám, jak ho zmírnit.

Seznam.cz banner

Tomuto jevu se odborně říká pyróza a většina lidí ji zažila na vlastní kůži. Objevuje se denně u 10 % obyvatelstva. Nejméně jednou do měsíce jí trpí až 44 % lidí. Až příliš důvěrně ji také znají těhotné ženy, což je dáno hormonálními změnami i tlakem způsobeným růstem dělohy. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.

Agresivní kyseliny ze žaludku

K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny vrací ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku.

V některých případech se reflux projevuje také regurgitací, což je zatékání obsahu žaludku nebo jídla do jícnu i do úst, dále se projevuje sliněním, říháním, problémy s polykáním, zvracením a bolestmi v horní části břicha.

Pokud se žaludeční obsah vrací do jícnu častěji, hovoříme o tzv. patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu. V tomto případě je na místě návštěva lékaře. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.

Co zabírá proti pálení žáhy?

Jedlá soda, která se dříve používala ke zmírnění potíží, se dnes už moc nedoporučuje, protože má příliš agresivní účinky. Lepší je jiný osvědčený prostředek, který používaly už naše babičky. Stačí vypít hrnek mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu.

Na pálení žáhy se také osvědčila šťáva z léčivky aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, než jen momentální potlačení projevů. Sílu přírody můžete využít i v podobě rostlinných čajů z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky. Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - malé množství mletého kořene se zapije vodou. Až zázračné účinky má svatá bazalka - Tulsi. Pomáhá i vhodné koření - výborný je římský kmín, kardamom, koriandr, fenykl nebo zázvor.

Blahodárně působí mandle - stačí sníst denně jen pár kousků. "Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku," doplňuje výčet babských rad bylinkářka Venuše Studničková.

Jak jíst při refluxu

Pokud k pálení žáhy nedochází moc často, stačí úprava stravy. Je vhodné zvýšit příjem Omega-3 mastných kyselin, vitaminů B, C, E, selenu a zinku.

Některé potraviny zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, která dráždí jícen. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.

Naopak prospěšné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně) a listová zelenina. Je dobré dát jídlu řád a snažit se jíst pravidelně 4x denně. Udělat si na jídlo čas, jíst po menších soustech a vše dobře rozžvýkat. Nejvíce vadí velké a málo přežvýkané porce sladkých, tučných a kořeněných pokrmů (hlavně na noc).

Jak se pyróze bránit?

Tímto syndromem kromě lidí s uvolněným svěračem mezi jícnem a žaludkem nejvíce trpí alkoholici, silní kuřáci a obézní lidé. Z toho vyplývá, jaká může být prevence: zdravější životní styl a strava a zhubnout pár kilo.

Existuje také několik doporučení, které by člověk měl dodržovat. Při problémech s žaludeční kyselinou je nejlepší vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše.

Potíže je možné odstranit také volně prodejnými léky. A pokud možno se také nechte vyšetřit u odborníka, který vám může předepsat i další účinné medikamenty a vyloučí také jiné, třeba i vážnější příčiny problémů.

PRIMA TIP: Účinným lékem, který zmírňuje projevy pálení žáhy, nepříjemné pocity v horní části žaludku nebo za prsní kostí a poruchy trávení, je GAVISCON. Prodává se ve formě žvýkacích tablet nebo perorální suspenze. (Lék k vnitřnímu užití; užijte ústy. Před použitím léku si pečlivě pročtěte příbalovou informaci. O případných rizikách a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.)

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Sdílejte článek
Štítky jídlo bolest styl potrava kyselina pálení žáhy jícen reflux

Návrhy pro vás

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny Maso

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Sladké

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva Předkrmy a chuťovky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem


Přečtěte si také

Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Prostřeno!
Prostřeno: Italské tiramisu sypané strouhanou bílou a mléčnou čokoládou, zdobené physalisem

Prostřeno: Italské tiramisu sypané strouhanou bílou a mléčnou čokoládou, zdobené physalisem

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaný vepřový tomahawk sous-vide s omáčkou chimichurri, smetanovými bramborami grenaille se slaninou a šalotkou, zdobený česnekovými a hráškovými výhonky

Prostřeno: Grilovaný vepřový tomahawk sous-vide s omáčkou chimichurri, smetanovými bramborami grenaille se slaninou a šalotkou, zdobený česnekovými a hráškovými výhonky

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová lososová polévka s čerstvými kousky lososa a krevetami, česnekovým crème fraîche a hráškovými výhonky

Prostřeno: Krémová lososová polévka s čerstvými kousky lososa a krevetami, česnekovým crème fraîche a hráškovými výhonky

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaná mozzarella v italské pancettě na rukolovém lůžku s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a rozpečenou ciabattou potřenou bylinkovým máslem

Prostřeno: Grilovaná mozzarella v italské pancettě na rukolovém lůžku s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a rozpečenou ciabattou potřenou bylinkovým máslem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Sezóna jedlých kaštanů je tu! Upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu

Sezóna jedlých kaštanů je tu! Upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Soutěžící
Roman Černý pracuje jako manažer restaurace

Roman Černý pracuje jako manažer restaurace

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Předkrmy a chuťovky
Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou Recepty

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Tomahawky pro Ukrajinu zatím nebudou, rozhodl Trump. Navrhl, kde zakopat válečnou sekeru Zklamání pro milovníky sněhu? Výhled na zimu je neúprosný, ve hře zůstává rozpad polárního víru Exploze fotovoltaiky rozmetala dům na Náchodsku. Podívejte se na exkluzivní záběry hasičů

prima-zeny

Táta Vojty Kotka natočil dojemné záběry. Hubísek Kotek je celý Vojta v jeho věku Vojta Kotek složil manželský test: V jednoduchém kvízu ukázal, jak dobře zná Radanu Tomáš byl připravený na roli zrádce jako nikdo. Že Bára navrhla jeho jméno, ho zranilo

prima-zoom

Slavný král prý měl 700 manželek Který sval v lidském těle je nejsilnější? Není to biceps. Ani jazyk Největší tankové ztráty všech dob. Sověti Němce překvapili a drtili, životnost T-34 ale byla problematická

prima-fresh

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Sezóna jedlých kaštanů je tu! Upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

prima-cool

Kdo má hrát v nových Aktech X? Horor s vraždícím šimpanzem má výborné recenze. První trailer je pořádně drsný Proč nikdy nevznikne třetí Jump Street? Channing Tatum označil nezpochybnitelného viníka

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Letošní Vánoce ovládne retro styl. Trendy budou i vintage ozdoby a velké mašle. Muchomůrka zelená a pavučinec plyšový: Jak houby zabijáky poznáte? Granátové jablko: Jak kupovat, jíst i pěstovat ovoce lásky, krásy a zdraví

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.