Současný trend pečení domácího chleba je nejen reakcí na nejistotu panující kolem kvality potravin prodávaných v běžné maloobchodní síti, ale také přirozeným návratem k tradičním hodnotám.

Současný trend pečení domácího chleba je nejen reakcí na nejistotu panující kolem kvality potravin prodávaných v běžné maloobchodní síti, ale také přirozeným návratem k tradičním hodnotám.
Těžko hledat výstižnější symbol útulného domova, pohody a pospolitosti než chvíli, kdy se rodina sejde u stolu, na kterém voní bochník chleba právě vytažený z trouby... Není divu, že vlastnoručně připravený, uhnětený a doma upečený chléb je pro stále více lidí jasnou volbou. Ovšem pozor, aby výsledek odpovídal vynaložené energii a očekávání, vyplatí se nepodcenit výběr kvalitních surovin a pečicí formy, jejímž úkolem je simulace podmínek v klasické peci.
Pro inspiraci nabízíme recept na domácí chléb, jehož příprava není příliš časově náročná. Zárukou ideálního propečení bochníku tak, aby střídka byla měkká a vláčná a kůrka na povrchu křupavá, je použití keramické formy proslulé francouzské značky Emile Henry. Tyto formy se vyrábějí ručně z čistě přírodního materiálu, na rozdíl od běžné keramiky jsou díky patentované výrobní technologii Ceradon odolné proti nárazu a poškrábání, takže je možné v nich chléb nejen upéct, ale také nakrájet a servírovat na stůl.
Formy na domácí chléb. Foto: archiv
Příprava: 10 min / doba kynutí: 20 min + 45 min / pečení: 35 min
• 500 g hladké mouky
• 300 ml vlažné vody
• 10 g soli
• 10 g cukru
• 10 g sušeného droždí
• 3 cl mléka
Vodu ohřejte na teplotu asi 30 °C. V misce promíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přilijte vlažnou vodu a rukou zpracujte v hladké těsto. Z těsta vypracujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut kynout v teple (20 °C) a klidu. Znovu těsto prohněťte, aby z něj vyprchal oxid uhličitý a vytvořte bochník, který uložte na moukou vysypaný tác formy na chléb. Přiklopte poklopem formy a nechte v teple 45 minut kynout. Bochník potřete mlékem a zlehka poprašte moukou. Na povrchu jej nařízněte, přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 240 °C na 35 minut. Aby chléb zůstal křupavý, sejměte po upečení poklop a nechte bochník pozvolna vychladnout.
Alternativou pro moderní kuchařky nebo malé kuchyně je pečicí forma na chléb Lékué vyrobená z nepřilnavého platinového silikonu, ve které je možné ingredience odvážit, uhníst těsto, nechat vykynout i upéci. Praktický tvar částečně uzavřené mísy je ideální pro optimální cirkulaci páry uvnitř formy, takže nehrozí nežádoucí vysušení pečeného chleba, právě naopak – díky ideálnímu proudění horkého vzduchu těsto zůstane vláčné a chléb se upeče krásně dozlatova. Pro ještě křupavější kůrku stačí dopéct chléb v otevřené formě. Výhodou pečicích forem Lékué z platinového silikonu je nepřilnavost (není třeba vymazávat tukem ani vkládat pečicí papír), úspora místa při skladování, nízká hmotnost a především snadné mytí a údržba (je možné mýt v myčce nádobí).
Formy na domácí chléb. Foto: archiv
• 200 g celozrnné pšeničné mouky
• 50 g pšeničné mouky
• 165 ml vlažné vody
• lžíce soli
• 5 g kvasnic
Všechny suroviny promíchejte v chlebové formě Lékué a zpracujte v homogenní hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Poté těsto znovu propracujte, přikryjte a nechte odpočinout dalších 30 minut. Těsto už jen lehce prohněťte, zformujte do tvaru bochánku, přikryjte a nechte hodinu a půl kynout. Poté formu uzavřete a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25–30 minut při 220 °C. Po upečení nechte chléb v klidu pozvolna vychladnout.
Formy na domácí chléb , Foto: archiv
Emile Henry formy na pečení chleba i chlebové formy Lékué, stejně jako další výrobky z portfolia těchto značek, nabízejí prodejny Potten & Pannen – Staněk a e-shop www.vasekuchyne.cz
Autor: Klára Michalová, PR
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living