Chcete si dopřát sezonní potraviny, dostupné jen po omezenou dobu v roce, kdykoliv máte chuť, nebo máte nadbytek úrody. To jsou asi nejčastější důvody, proč se pustit do konzervace potravin. Možností je spousta. Pojďme se podívat na jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat potraviny – na sušení.
Sušením uchováte potraviny i jejich nutriční hodnotu
Zamrazit, vakuovat nebo zavařit? A co takhle usušit?
Nejlepší na sušení je, že je naprosto přírodní. Patří mezi nejstarší způsoby konzervace potravin a z hlediska nutričních hodnot potravin i k nejšetrnějším způsobům.
Co vlastně děláme, když sušíme?
Sušení je konzervace potravin tím nejpřirozenějším způsobem. Z přírodních produktů jen odstraňujeme vodu – tedy dehydratujeme. Klesne-li obsah vody z více než 80 % na méně než 20 %, pak se již nemohou rozmnožovat plísně a bakterie. Oproti nasolování, uzení, zavařování a nakládání nepotřebujeme žádné další suroviny – jen dostatečný a rovnoměrný přívod vzduchu.
Sušené potraviny si zachovávají svoji chuť i aroma a neztratí téměř žádné důležité látky, snad jen s výjimkou určitého úbytku vitamínu C.
Benefity sušení
• Vitamíny, minerální látky a struktura tkáně potravin zůstávají z větší části zachovány a nutriční hodnota je v důsledku jejich koncentrace velmi vysoká.
• Při sušení nejsou třeba žádné konzervační látky.
Průmyslové zpracování surovin pomocí sušení se využívá k výrobě instantních pokrmů. Naprosto vysušené suroviny se rozmělní na prášek, který potom vysypete ze sáčku a zalijete vodou. Finální vaření takto upravené suroviny trvá jen pár minut, a tak může mít například polévka výživovou hodnotu stejnou jako ta domácí. Výborným příkladem jsou polévky Knorr. Pokud jste právě v tomto období přišli na chuť chřestu, můžete si ho díky krémové polévce vychutnat i po sezoně.
Proč vše nezavařovat?
Při zavařování dochází ohřátím na vysoké teploty ke zničení vitamínů, ale i vlákniny a syrových vláken, nevýhodou je navíc i nezbytně nutný obsah cukru například v zavařeném ovoci.
Sušená rajčata jsou bohatá na prospěšný lykopen
Lykopen je karotenoid s nejsilnějšími antioxidačními účinky a způsobuje syté zabarvení rajčat. Lykopen obsažený ve zralých rajčatech má významné ochranné účinky proti vzniku oběhových chorob. Je velmi přínosný při prevenci karcinomu prostaty, tlustého střeva, ale i dalších nádorových onemocnění.
Nejvyšší obsah lykopenu vykazují výrobky z rajčat, na lykopen velmi bohatá jsou i rajčata sušená. Skvělé hodnoty lykopenu najdete tak i v polévkách Knorr. Například v Toskánské tomatové, která má logo Vím, co jím. To zaručuje, že je zde dodržen i nízký obsah soli a jiných rizikových živin.
Prima tip: Sušená rajčata
Na sušení jsou vhodná vyzrálá a přitom pevná rajčata. Rajčata omyjeme a osušíme. Nakrájíme je podle libosti ostřejším nožem na čtvrtiny až osminy nebo na plátky silné asi 5 mm. Ty pak naskládáme rovnoměrně v jedné vrstvě na sušicí tácy. Dobu sušení ovlivňuje velikost samotných rajčat. Větší kusy se suší déle. Rajčata sušíme při teplotě kolem 50 °C až 55 °C po dobu 8 až 10 hodin. Dobře usušená rajčata jsou tuhá a křupavá. Pokud je před sušením jemně osolíme a opepříme, můžeme je podávat jako chipsy.
Více informací a receptů najdete na www.knorr.cz
Sušená rajčata. Foto:Profimedia
KOMERČNÍ SDĚLENÍ