Libeček lékařský (Levisticum officinale) je rostlina ze staré Persie, zdomácnělá v celém Středomoří, střední i západní Evropě. Je to vytrvalá bylina až 2 metry vysoká, se zpeřenými listy.
Libeček je přírodní bylinkové „Maggi“
Hlavní účinné látky
Libeček obsahuje éterické oleje, třísloviny, hořčiny.
Použití v kuchyni
Listy a kořeny libečku se používají do polévek, salátů, k masu i rybám. Semena se přidávají do likérů. Rozdrcená semena se používají do chlebového těsta a pečiva. Čerstvé nebo sušené listy se dávají do bujonů, gulášů a sýrů.
Využití v kosmetice
Libečková koupel uklidňuje zanícenou pokožku. Proti pocení nohou se přidává do koupele jedna hrst čerstvých listů přelitá půllitrem horké vody.
Uplatnění v lidovém léčitelství
Libeček podporuje trávení a působí močopudně. Pomáhá při nadýmání a při pálení žáhy. Čaj zmírňuje onemocnění dýchacích cest a posiluje organismus, dva až tři šálky denně tiší migrénní bolesti. Nálev z kterékoliv části snižuje retenci vody, působí jako dezodorant a při revmatismu.
Zeleninová polévka s libečkem
• 2 šalotky
• máslo
• olivový olej
• 2 lžičky libečkových listů
• lžíce mouky
• 800 ml zeleninového vývaru
• ½ sklenky smetany
• sůl, pepř, muškátový oříšek
Nakrájenou šalotku podusíme s máslem a olejem, přidáme libeček, přimícháme 1 lžíci mouky a zalijeme vývarem. Krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr přidáme půl sklenky smetany.
Zajímavost
Listy se odtrhávají podle potřeby, centrální mladé se ponechávají. Nelze pěstovat v bytě.
Na co si dát pozor
Listy libečku dodávají jídlu ostrou pikantní příchuť, proto jej z počátku používejte velmi opatrně.
Autor: Alžběta Krchová