Suroviny
- hovězí maso (ze svíčkové nebo z roštěnce) 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- hladkolistá petržel 2 snítky
- kapary 1 lžička
- ančovička 2 ks
- žloutek 1 ks
- plnotučná hořčice 2 lžičky
- drcený kmín 1 špetka
- sladká paprika 1 špetka
- sůl
- pepř
- chléb 4 krajíce
Postup přípravy
- Maso dobre očistěte, odblaňte a zbavte veškerého tuku. Omyjte ho a osušte, zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 až 60 minut do mrazničky. Mírně ztuhlé maso chyťte do utěrky a naškrábejte na řezu hranou nože najemno. Maso můžete také nakrájet na velmi tenké plátky a poté je buď nožem usekat, nebo umlít na masovém strojku.
- Připravte si ostatní ingredience. Cibuli a česnek oloupejte. Petrželku nasekejte najemno.
- Cibuli překrojte na poloviny. Každou půlku položte řeznou stranou na prkénko naťovou částí dopředu. Cibuli nejprve vodorovně prořízněte a poté nakrájejte na velmi drobné kostičky.
- Česnek položte na prkénko a dlaní na něj zatlačte, až křupne. Ke stroužku přidejte větší špetku soli. Česnek přidržte jednou rukou a druhou nabírejte na malý nožík sůl a pomocí hrubých zrnek ho postupně roztírejte.
- Kapary i sardele nasekejte na drobné kousky. Můžete je také utřít v hmoždíři nebo v misce.
- Z naškrábaného masa utvořte bochánek a uprostřed něj vytvarujte malý důlek. Rozklepněte do něj vejce, bílek opatrně odlijte stranou a žloutek umístěte do důlku v mase. Přidejte část nasekané cibulky i utřeného česneku, kaparů a sardelek a část hořčice. Přisypte petrželku a trochu koření. Osolte a opepřete, směs promíchejte vidličkou nebo lžící a postupně ji dochucujte. Přepůlené krajíčky chleba osmažte na rozpáleném oleji. Potřete je stroužkem česneku a podávejte s připravenou masovou směsí.
- PRIMA TIP: Masovou směs můžete rovněž dochutit worcesterskou omáčkou nebo pikantnějším tabaskem.