Najděte si recept
Na co máte chuť?

Telecí líčka s bramborovou kaší podle Pohlreicha
Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A opravdu stojí za to, maso je křehké, šťavnaté a při pomalé úpravě se přímo rozplývá na jazyku.
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
- telecí líčka 800 g
- hovězí vývar 100 ml
- Olej 50 ml
- mrkev (+ půl mrkve na ozdobu) 1 ks
- celer (+ půl celeru na ozdobu) 300 g
- Cibule 1 ks
- Česnek 4 stroužky
- majoránka a pár lístků do hotové omáčky 4 větvičky
- žampiony, nakrájené na osminky 8 ks
- červené víno 300 ml
- kvalitní rajský protlak 2 lžíce
- víno marsala 150 ml
- máslo, nakrájené na drobné kostičky 50 g
- nasekaná plochá petrželka 1 lžíce
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- bramborová kaše jako příloha
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka.
- Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven.
- Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalejte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří.
- Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste doměkka přibližně 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte.
- Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí.
- Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.
Už dost, šéfe!
"Vždycky jsem si myslel, že největším uměním je schopnost odejít včas. Pořad Ano, šéfe! asi určitě končí. Rád bych se s vámi podělil o svoje názory na podnikání v gastronomii avzpomínky na nejlepší i nejhorší situace z natáčení.
V knize najdete nejen fotogarafie a hlášky, ale hlavně mé nejoblíbenější recepty, které vám připomenou, že tohle řemeslo se dá dělat i dobře."
Zdeněk Pohlreich