Suroviny
- telecí líčka 800 g
- hovězí vývar 100 ml
- olej 50 ml
- mrkev (+ půl mrkve na ozdobu) 1 ks
- celer (+ půl celeru na ozdobu) 300 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- majoránka (+ pár lístků do hotové omáčky) 4 větvičky
- žampiony (nakrájené na osminky) 8 ks
- červené víno 300 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- víno Marsala 150 ml
- máslo (nakrájené na drobné kostičky) 50 g
- petrželka (nasekaná ) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše (jako příloha)
Postup přípravy
- V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka.
- Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven.
- Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalejte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří.
- Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste doměkka přibližně 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte.
- Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí.
- Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.