Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Hashashira Bistro vás uvítá s otevřenou náručí

Hashashira Bistro

Hashashira Bistro Zdroj: archiv

  • Zavřít
Hashashira Bistro

Hashashira Bistro Zdroj: archiv

Pokud si myslíte, že vás lákáme na pákistánské menu, jste na omylu. Kateřinu Svobodovou, rodačku ze západních Čech, k názvu podniku inspirovalo dětství. Babička jí říkala, že vypadá jako hašašíra, kdykoli se vyhastrošila do jejích šatů. V Hashashiře dnes ožívá i dědictví poctivé domácí kuchyně!

Seznam.cz banner

Pohybujete-li se po Václavském náměstí a přemítáte, který z fast foodů vás na chvíli zasytí, přijměte pozvání na domácí polévku. Na kraji Španělské ulice najdete útulné bistro Hashashira s krásnou zahrádkou ve vnitrobloku a denně obměňovaným jednoduchým menu čerpajícím z nejrůznějších kuchyní.

Jeho majitelka Kateřina Svobodová dlouho ignorovala kuchařské vlohy zděděné po mamince i babičce a toužila studovat fotografii. Dokonce projela Mongolsko po řece na nafukovacím člunu, aby si netradičním dokumentem otevřela dveře na FAMU, ale zůstalo jen u dobrodružství. Dnes se v hledáčku jejího objektivu objevují především vlastnoručně uvařené pokrmy, které si můžete také nechat dovézt.

Před několika lety se seznámila s Liborem Kormanem, který po náročných letech v reklamní agentuře chtěl dělat už jen to, co ho baví (na kurzech Blank Canvas objevuje v lidech spontánní výtvarný projev, rozváží objednaná jídla a je také autorem loga). Kateřina v té době snila o vlastní polévkárně: „Libor mě varoval: ‚Než se do něčeho pustíš, vyzkoušej si to!‘ Tak jsem uvařila několik porcí polévky a v agentuře, kde Libor pracoval, se po ní jen zaprášilo.“

Po třech dnech bylo kolegům trapné si užívat zadarmo, sami navrhli cenu a Katka ráno nakoupila, navařila, nafotila výsledky na Facebook a rozvezla „polévkovým mlsounům“ objednanou krmi. „Z padesáti stálých zákazníků si denně objednávalo 10 až 15 lidí, náklady se zaplatily, ale na zisk nezbylo,“ přiznává. V té době začala jako motivaci sbírat recepty polévek z celého světa. Až jich bude 365, vydá knihu polévek s vlastními fotografiemi. Ke každé existuje příběh a Kateřina své „mlsouny“ zve na dobrodružství objevování pokrmů i zemí jejich původu.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout malý vzorek dobrot, které Hashashira nabízí:

Hashashira Bistro
Fotogalerie

Hashashira Bistro

Trocha plánování

V létě přidala saláty a za necelé dva roky začala přemýšlet, že by podnikání chtělo odpich a vlastní prostor. Libor náhodou zaběhl na WC do sushi provozovny, majitelka TOBIKO FOOD si ho spletla se zájemcem o podpronájem, s nímž měla schůzku.

Hashashira bistro, kam můžete zajít na pivo, ovocný fresh, polévku či celé menu, do měsíce otevíralo. Byl to jednodušší start bez nákladné rekonstrukce, stačilo vymalovat a poshánět recyklovaný nábytek. Kromě dvou polévek, tří hlavních jídel a dezertu jsou v plánu i snídaně, kulturní akce nebo piknikové koše pro lidi, kteří chtějí strávit příjemný den v nedalekých Havlíčkových sadech.

O svých plánech majitelka říká: „Včera jsem otevřela starý deník a po přečtení několika stránek mi došlo, že mé plány vždycky ztroskotaly, zatímco svobodnější sny se staly skutečností. A když se začnou naplňovat, nevadí mi sem tam i něco naplánovat. Gastro je dřina a čím dál víc obdivuju lidi, kteří začátky zvládají jen ve dvou a hned v začátku nevyhoří. Zatím se u nás střídají tři skvělé pomocnice a moc bych chtěla vybudovat tým, s nímž bychom udrželi kvalitu, a lidé by měli z naší práce stejnou radost jako my.“

Hashashira bistro

Španělská 2, Praha 2, tel: 736 610 677, PO-PÁ 11:00 - 18:00

Více na www.hashashirasoups.com

Autor: Jana Šulistová

Sdílejte článek
Štítky pivo salát Václavské náměstí dezert bistro polévka pokrm rychlé občerstvení suši

Návrhy pro vás

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky


Přečtěte si také

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Prostřeno!
Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno!
Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Maso
Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Soutěžící
Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jelínek: Babiš si jmenování vlády zdržuje sám. Po něm bude jako tyrannosaurus rex, míní Kubáček Konec shutdownu v USA: Federální úřady mohou po 43 dnech otevřít Ukrajinské vojáky ničí neviditelný sok. Plynatá sněť má takřka 100% smrtnost, lékaři se děsí

prima-zeny

Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér

prima-zoom

VIDEO: Prohlídka kokainové ponorky Novou záhadu u pyramid v Gíze zatím nerozklíčovaly ani nejmodernější přístroje Pád tureckého letadla zachytila kamera. Nehodu nikdo nepřežil

prima-fresh

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

prima-cool

Seriálový Vetřelec dostává 2. sérii Super Mario 2 a Toy Story 5: Zábavné první trailery největších animovaných hitů roku 2026 Podívejte se na 7 nejlepších scén s Dolphem Lundgrenem

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Dům, kde vyrůstal Trump, je na prodej. Vyvolávací cena je 2,3 milionu dolarů Žádnou šunku ani mléko. Pro kočky je lidské jídlo často toxické Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte! Zkuste čaj proti kašli a pro krásné vlasy

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.