Oranžová kavárna v Trutnově se už zlehka převléká do svátečního. Do svého sortimentu nově zařadila tradiční Barevnou vánočku. Chce tak potěšit nejen své stálé hosty, ale i zákazníky, kteří nebudou stíhat hektické vánoční přípravy.
Barevnou domácí vánočku zvládnete v deseti krocích
Barevné vánočky, jak je Hajničtí nazývají, budou v Oranžové kavárně na prodej jako součást menu z jejich domácí pekařské výroby. Kromě toho přibyde i pečení na objednávku, které může pomoci všem zaměstnaným Trutnovákům v předvánočních shonech a přípravách. „Barevné vánočky na objednávku hravě zvládneme napéct do druhého dne“, vysvětluje Helena Kalkusová, která řídí provoz kavárny i dílny Barevných příležitostí pro Barevné domky. „Lidé rádi kupují vánočky po celý rok, nejen o Vánocích, a proto je budeme nabízet stále i v našem menu,“ s úsměvem dodává.
Oranžová kavárna je projektem Barevných domků Hajnice, které zřizují pobytové a sociální služby pro mentálně postižené. Právě v této kavárně pak zaměstnává své klienty, kteří často marně hledají zaměstnání na trhu práce. Lenka Škarková, ředitelka této organizace souhlasí: „V dnešní době se stát o zaměstnání postižených lidí příliš nestará a je to škoda. Proto se věnujeme jejich zaměstnávání sami. Oranžová kavárna je jeden z mnoha projektů, kterými chceme dokázat, že tihle lidé by měli dostat také šanci na normální život.“
Pokud si budete chtít Barevnou vánočku upéct doma sami a provonět si její vůní celý byt, Hajničtí pro vás připravili tajný recept přímo z Oranžové kavárny. Pokud nejste do pečení zapálení, nebo se vám vánočka nepovedla, zastavte se na ni v Oranžové kavárně. S šálkem čerstvě pražené kávy rozhodně zachutná. Navíc vás zde čeká i příjemná obsluha.
BAREVNÁ VÁNOČKA z Oranžové kavárny
POTŘEBUJETE:
• 600 g hladké mouky
• 140 g cukru
• 1/4 l mléka
• 30 g droždí (asi 3/4 kostičky)
• 2 vejce + jedno na potření
• 120 g másla
• hrst rozinek předem namočených v rumu
• lžička soli
• sekané mandle
• špetka muškátového květu
• nastrouhaná citronová kůra
POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Nejdříve vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek.
2. V hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Stačí chvilinka, uvidíte sami, jak nabyde.
3. Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem a troškou rumu.
4. Přidáme citronovou kůru, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, které byly předem namočené v rumu.
5. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé.
6. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, tedy pozor, musí být tak akorát!
7. Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
8. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na čtyři, tři a dva díly.
9. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze čtyř, pak ze tří a nakonec zedvou dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
10. Pečeme zhruba 45 minut asi na 150–160 °C. Pokud chceme mít jistotu, že nám vánočka "nesjede", vypomůžeme si špejlemi.
Autor: Michaela Králová