Ještě než nám příroda nadělí novou várku jahod, třešní a malin, zkuste dát šanci i sušeným variantám ovoce. Tělu to nesmírně prospěje a ani chuťové buňky si nebudou stěžovat!
Benefity sušeného ovoce: zásobárna zdraví a chuti, která se jen tak nezkazí
Vězte, že sušení je nejzdravější způsob, jak si ovoce uchovat i s jeho chuťovými a zdravotními benefity. Pokud sušíte ovoce šetrně, můžete se radovat, že si při jeho zobání dopřáváte pořádnou porci živin, minerálních látek a nezbytné vlákniny. Samozřejmě, že není šťavnaté, ale do kuchyně i do žaludku přináší nové dobrodružství v podobě své intenzivní chuti a neotřelé konzistence.
Možná máte sušené ovoce spojené hlavně se zimou, což není úplně mimo. Je to v podstatě historický odkaz předků, pro které bylo sušení ovoce jedním ze způsobů, jak si ho dopřát i ve sněhem zaváté chalupě.
V dnešní době mrazáků, skleníků, exotických plodů a dovozu z plantáží jižních krajin si můžeme prakticky cokoli dopřát kdykoli. I tak by mělo sušené ovoce mít v jídelníčku nějaké místečko. Na rozdíl od svých čerstvých a šťavnatých sourozenců, mají scvrklé plody nové účinky na naše zdraví.
Skladujte je v suchu, tmě a chladu, tak vám vydrží opravdu dlouho (pokud je ovšem nesníte). Pokud zařadíte sušené ovoce do své denní snídaňové rutiny, štědře se vám odvděčí chutí a pevným zdravím!
Sušené švestky na srdce i zácpu
Není žádným tajemstvím, že sušené švestky dokážou vyladit střevní peristaltiku, když nás trápí zácpa. Jsou výborné chuťově, a pokud si jich zamícháte pár do ranního jogurtu, máte dokonalé vyprazdňování zaručeno. Navíc chrání srdce a normalizují srdeční frekvenci. Krásně se sladí s vaší jarní detoxikací organismu, protože čistí tělo od toxinů. Mají hodně vlákniny a železa, což je předurčuje jako vytrvalé bojovníky proti chudokrevnosti. Poděkují vám i vaše klouby a kosti, které budou lépe chráněny před záněty.
Rozinky na krev i hubnutí
Jedna rozinka, jedna kapka krve. Tak to viděly naše prabáby a nebyly daleko od pravdy! Podobně jako švestky mají spoustu železa, navíc jsou silně antioxidační potravinou. Přestože jsou hodně sladké, neuškodí ani při dietě, protože se z nich cukr uvolňuje do organismu pozvolna a postupně. A vitamíny? Mají ty ze skupiny B, A a E, i trochu C se v nich skrývá.
Jablečné křížaly na hypertenzi i imunitu
To je taková česká klasika, pěkné sušené jablečné křížaly. Především kardiaci by si je měli přičíst do jídelníčku, sušená jablka snižují krevní tlak a upravují cholesterol. Navíc obsahují poklad z jablek – rozpustnou vlákninu pektin, která působí jako prebiotikum a upravuje metabolismus tuků. Podobně jako jiné suché ovoce pěkně uklízí střeva a stimuluje imunitní systém.
Sušené meruňky – zásaditá zásobárna hořčíku
Žádné jiné ovoce nedodá tak velké množství betakarotenu a hořčíku! Sušené meruňky jsou bez přehánění superpotravina, které by se neměl vzdávat nikdo z nás. Jsou ideálním zdrojem energie, obsahují kalium, které je nesmírně důležité pro regulaci obsahu vody v těle. Navíc mají zásaditý charakter a perfektně vyvažují překyselení organismu.
Sušené borůvky mají stejně vitamínů jako čerstvé
Borůvky má snad rád každý! Co by bylo bez nich české léto? Kromě mrazení a zavařování je můžete konzumovat i sušené. Sušené borůvky nemají kupodivu o nic méně vitamínů a antioxidantů než ty čerstvé. Mají tolik co nabídnout! Maminky zbystří, sušené borůvky se totiž historicky používají jako účinný lék na průjmy u dětí. Drží v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Jinak vás oblaží od hlavy až k patě: upravují krevní tlak, zlepšují zrak, působí antisepticky a mají i anti-age účinky!
Sušené brusinky, indiánský poklad
Původní obyvatelé Severní Ameriky dobře znali účinky brusinek. Přikládali obklady z brusinek na otevřené rány a brusinky patřily k cenným potravinám i léčivům. Brusinky jsou ale především známé jako zaručený lék při zánětech močových cest! Opravdu jsou velice účinné a vyplatí se je mít doma, pokud na “močák” trpíte. Jsou také silně antioxidační a velmi dobře posilují srdce.
Autor Kamila Ulčová