Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.
Připravte osvěžující italské semifreddo: napůl zmrzlinu, napůl dortík
Semifreddo mnoho lidí považuje za původní typicky italský dezert, ale jeho kořeny pravděpodobně sahají spíše do Francie. Semifreddo vzniklo z francouzského dezertu Parfait na konci 19. století. Jedná se o zmrzlinový dezert, který se tvaruje do formiček a podává se studený. Odtud také pochází jeho samotný italský název, který lze přeložit jako částečně zmrzlý.
Jak na semifreddo jako profesionál
Základem dobrého semifreda je piškot a potom kvalitní pevné náplně. „Aby se zákusek povedl, je potřeba si opatřit vyšší formičky a do nich fólii, která zabrání případnému přilepení zákusku na stěny. Nejjednodušší recept na semifredo je upéct si tenké piškotové pláty jako na roládu a vykrájet z plátů tvary formičkami, do kterých pak budete vrstvit střídavě piškot a náplně,“ předává své zkušenosti cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.
Dezert můžete také připravit v podlouhlé formě na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet. Skvělý je i samotný polozmrzlý krém bez piškotu, dětem do něj můžete zamíchat třeba lentilky.
Postup:
- Připravte si piškotové pláty, který vykrojíte do tvaru formiček.
- Do formičky vložte nastříhané pásky z fólie.
- Vrstvěte piškot a krém, začít musíte vždy piškotem, který tvoří pevný základ
- Na vrch semifredda patří lesklá poleva, tzv. farcitura.
- Na závěr můžete dezert ozdobit ovocem, mátou, šlehačkou nebo čokoládovými filigrány.
Vyberte si krém podle své chuti
Nedělejte si hlavu s tím, jaký krém do semifredda zvolíte. Vyberte si ten, který vám v parném létě chutná nejvíc. Můžete sáhnout po tradiční šlehačce, tvarohu nebo zakysané smetaně. „Určitě je dobré přidat želatinu na ztužení, aby se zákusek po vytažení z formičky nerozpadal,“ radí cukrářka Olga Ceralová. Druhů krémů existuje opravdu celá řada. Záleží jen na vás, zda sáhnete po příchuti populárního slaného karamelu, tradiční čokoládě, tiramisu nebo osvěžujícím citronu s mangem, netradičním kokosu či dáte přednost romantickému lesnímu ovoci.