Suroviny
- smetana ke šlehání 500 ml
- vejce 3 ks
- cukr krupice 150 g
- brandy 5 cl
- lentilky 1 krabička
- vlašské ořechy 1 hrst
- corn flakes (čokoládové) 1 hrst
- kandované ovoce (nemusí být) 1 hrst
Postup přípravy
- Je velmi důležité, aby vejce a smetana měly stejnou teplotu. U vajec oddělíme žloutky od bílků. Do směsi cukru a žloutků se pustíme metličkou, přidáme k nim trochu brandy nebo koňaku. Stačí jeden panáček nebo naplněný uzávěr. Pokud nemáte děti, můžete si přidat. Šleháme až do chvíle, kdy je ze směsi hotový krém.
- Smetanu pomalu ušleháme a jemně smícháme se žloutkovým krémem. Špetku soli přidáme do bílků a za nadšené asistence mixéru z nich připravíme sníh. Postupně, zlehka a po troškách přidáváme sníh do žloutkového krému, aby sněhu nespadla čepice a krém zůstal nadýchaný. Do hotového krému začneme sypat ovoce a oříšky. Pokud chceme, aby semifreddo mělo karnevalovou barevnost, přidáme i lentilky. Do krému vhodíme každou příměs jen v malém množství, zbytek si necháme až na závěr. Jinak by všechno ovoce a oříšky propadly na dno.
- Formu na chlebíček vyložíme potravinářskou fólií a nalijeme do ní krém. Ozdobíme zbylým ovocem, oříšky a müsli. Teď už náš dezert pošleme na šest hodin na zasloužený odpočinek do mrazáku.
- Prima tip: S přísadami můžete volně experimentovat. Místo cornflakes zkuste použít hoblinky čokolády, nasekané mandle či pistácie, hodí se i rozinky nebo sušené brusinky.