Suroviny
- instantní káva 1 lžíce
- kávový likér 1 lžíce
- vejce (velká) 4 ks
- cukr krupice (přírodní) 100 g
- smetana ke šlehání (33%) 300 ml
- bonbony (čokoládové křupavé Maltesers nebo rozdrobené křehké sušenky) 1 malé balení
- čokoláda (tvrdší tyčinka, např. Toblerone, nakrájená na kousky) 1 ks
- čokoláda (hoblinky)
- kakao (na poprášení)
Postup přípravy
- Chlebíčkovou formu o objemu 1 litr vytřete trochou oleje a vyložte fólií tak, aby přečnívala.
- Do jedné mísy dejte kávu, likér, žloutky a cukr. Do jiné, zcela čisté a nemastné, dejte bílky. Nejprve vyšlehejte bílky dotuha, pak stejnými metlami ušlehejte smetanu dotuha a nakonec ušlehejte žloutkový krém.
- Smetanu spojte se žloutkovým krémem a pak k ní zlehka zatřete sníh. Stejně zlehka vmíchejte kousky čokolády a nakrájené bonbony nebo kousky sušenek.
- Směs přesuňte do formy, přetáhněte fólií a dejte zmrazit. Zmrzlé semifreddo vyklopte z formy a zabalte ještě do alobalu, pak dejte znovu na mrazák. Podávejte lehce povolené, ozdobené hoblinkami čokolády a poprášené kakaem.
PRIMA TIP: Semifreddo, tedy po italsku napůl zmrzlé, má oproti domácí zmrzlině výhodu v tom, že směs nemusíte promíchávat a ani na ni nepotřebujete zmrzlinovač. Krémovou strukturu mu dodávají vejce, jelikož ale nejsou tepelně upravená, ujistěte se o jejich nezávadnosti. Kousky čokolády a/nebo sušenek v hmotě nejsou povinné, ale semifreddu dodávají strukturu a košatost chuti.
Vyzkoušejte originální semifreddo s Italem v kuchyni podle videoreceptu