Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Bezpečné rozmrazování masa: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Nejčastější chyby při rozmrazování masa

Nejčastější chyby při rozmrazování masa Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Nejčastější chyby při rozmrazování masa

Nejčastější chyby při rozmrazování masa Zdroj: istock.com

Rozmrazování masa je běžnou činností v každé domácnosti. Bohužel mnoho lidí při rozmrazování dělá zásadní chyby, které mohou ohrozit bezpečnost a kvalitu masa. Na co si dávat největší pozor a jaký je vlastně nejlepší způsob?

Seznam.cz banner

Mrazení masa je nezbytný krok v kuchyni, kterým minimalizujeme riziko zkažení masa a plýtvání potravinami. Existuje však několik častých chyb při rozmrazování, kterých se mnoho lidí běžně dopouští a tím zvyšují riziko kontaminace masa nebezpečnými bakteriemi, které dokážou způsobit i otravu.

Rozmrazování masa při pokojové teplotě

Jednou z nejčastějších chyb je rozmrazování masa při pokojové teplotě. Tato praxe může být velmi nebezpečná, neboť umožňuje růst bakterií na povrchu masa. Maso je potřeba rozmrazovat v lednici, která umožňuje pomalé a bezpečné rozmrazování. Správné rozmrazování tak může trvat i několik hodin. Je proto třeba dobře přípravu jídel plánovat.

Jak uchovat zbylou polévku pro pozdější použití: tipy pro chlazení, mražení a zavařování
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak uchovat zbylou polévku pro pozdější použití: tipy pro chlazení, mražení a zavařování

Rozmrazování na horní polici lednice

Umístěním zmrazeného masa na horní polici hrozí riziko, že masová šťáva bude odkapávat na jiná místa v lednici. Když se tyto šťávy dostanou do kontaktu s jinými potravinami, riskujete křížovou kontaminaci bakteriemi. Nejlepší místo pro rozmrazování masa v lednici je spodní police. Maso vždy nejlépe rozmrazujte v hlubokém talíři nebo ve větší misce, které zachytí veškerou šťávu.

Voda jako pomocník

Další častou chybou je rozmrazování masa pod tekoucí vodou. I když se takto maso rozmrazí rychleji, voda způsobuje, že maso ztrácí svou šťavnatost a chuť. Navíc vyšší teplota vody způsobuje na povrchu masa ideální prostředí pro růst bakterií. Tekoucí voda navíc může od masa kontaminovat prostředí kolem dřezu až do vzdálenosti 2 metrů.

Pokud tedy chcete rozmrazit maso pod tekoucí vodou, ujistěte se, že je maso pevně uzavřené v nepropustném obalu, aby se zabránilo proniknutí vody a zachovala se tak jeho kvalita a bezpečí.

Jak využít mrazák na maximum. Mějte přehled, co zamrazujete Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak využít mrazák na maximum. Mějte přehled, co zamrazujete

10 zbylých ingrediencí, o kterých nevíte, že je můžete zmrazit Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

10 zbylých ingrediencí, o kterých nevíte, že je můžete zmrazit

Rozmrazování v mikrovlnce na vysoký výkon

Rychlé rozmrazování při vyšším výkonu mikrovlnky způsobuje degradaci chuti masa a vytváří gumovitou texturu, která ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Bezpečnost je dalším faktorem, protože při rozmrazování při vyšším výkonu hrozí, že maso dosáhne teploty, která je idelální pro množení nebezpečných bakterií.

Opětovné zmrazení rozmraženého masa

Maso, které již bylo rozmrazeno, představuje při opětovném zmrazení potenciální nebezpečí. Pokud jste použili mikrovlnnou troubu nebo vodní lázeň, nikdy byste neměli potraviny znovu mrazit a uložit. V takovém případě totiž vytváříte zcela nejpřívětivější místo pro škodlivé bakterie.

Vyzkoušejte výtečnou vepřovou krkovici pečenou na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Jak zachovat nejlepší kvalitu masa

Abyste udrželi maso bezpečné a zachovali jeho kvalitu, měli byste dodržovat několik jednoduchých pravidel. Rozmrazování v chladničce je nejbezpečnější metodou, ačkoliv to může trvat déle. V případě, že se rozhodnete využít mikrovlnnou troubu, použijte nižší výkon a pravidelně otáčejte maso, abyste minimalizovali riziko předvaření. Vždy balte maso do nepropustného obalu, který zabrání kontaminaci.

Zdroj: tastingtable

Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maso kuřecí maso rozmrazování rozmrazování masa

Návrhy pro vás

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích Ryby a mořské plody

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin Maso

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu


Přečtěte si také

Novinky
Káva s vůní perníku: moderní zimní rituál inspirovaný sladkou tradicí z Česka

Káva s vůní perníku: moderní zimní rituál inspirovaný sladkou tradicí z Česka

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Maso
Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Novinky
Vánoce ve světě: Na Islandu dává 13 Santů sladkosti do bot. Japonci mají k večeři fast food

Vánoce ve světě: Na Islandu dává 13 Santů sladkosti do bot. Japonci mají k večeři fast food

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Sladké
Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Maso
Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Maso

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Volby, Turek s Decroix i Ozzy a Dua Lipa. Podívejte se, co Češi v roce 2025 nejvíce googlili Vánoční vražda kvůli sexu v Mostě. Svou partnerku zabil příbuzný známého herce První návštěva po 16 měsících. Čech držený ve Venezuele dostal dopisy od rodičů a poslal vzkaz

prima-zeny

Vánoce slavných 2025: Kotek na skok na farmě, Kavalčík se synem a Řehořková ve Vídni Josef Maršálek popsal, jak stráví Štědrý den. Dárky si u nich doma už dávno nedávají Z farmy Vojty Kotka až do betléma. Vyzkoušejte se ve velkém ovčím kvízu

prima-zoom

Vnímá vás kočka jako rodiče nebo jako kotě? Zdrogovaný vrah dostal 50 let vězení, v Česku to nemá obdoby. Kónya detailně popsal, jak zabil svého otce Město pohlcené džunglí mělo 900 000 obyvatel. Jeho skutečný rozsah odhalil až laser

prima-fresh

Káva s vůní perníku: moderní zimní rituál inspirovaný sladkou tradicí z Česka Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

prima-cool

4 nejlepší nové hry na vánoční volno 5 nejočekávanějších her roku 2026: Co dělá společnost Wolverineovi a GTA 6? Další únik traileru Spider-Mana 4

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak se chovat u vánočního stolu aneb štědrovečerní etiketa Proč se líbat pod jmelím? Vánoční legendy o lásce a štěstí Vánoční tradice: Jak věštit z jablka a proč mít seno pod stolem?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.