Alena (49) vystudovala Střední hotelovou školu v Opavě s dvouletou nástavbou cestovního ruchu. Po studiu se přestěhovala do Prahy, kde se její profesní směr změnil. V Praze studovala policejní školu a několik let působila na Ministerstvu vnitra České republiky na oddělení Interpolu. Po této intenzivní a odborné zkušenosti se rozhodla odejít do soukromé sféry a podnikat.
Několik let pracovala jako šéfredaktorka informačního portálu o celostní medicíně, kde vytvářela odborný i populárně-naučný obsah a podílela se na rozvoji tematických projektů. Absolvovala školu tvůrčího psaní paní Markéty Dočekalové, která jí otevřela cestu k autorské a kreativní činnosti. Začala psát vlastní blog a tvořit obsah pro e-shopy a podílela se na různých projektech v oblasti copywritingu, ženského zdraví a celostního přístupu.
Na základě svých zkušeností vytvořila vlastní instagramový profil Zenypo40. Je to komunitní profil s téměř 50 000 sledujícími, který je zaměřen na inspiraci, motivaci a celostní přístup ke zdraví a psychické pohodě žen ve zralém věku. Cílem bylo vytvořit prostor pro sdílení a podporu mezi ženami, které procházejí proměnami středního věku. Založila také online platformu Krásná po 40, která nabízí odborné poradenství, rozhovory, články, podcasty a e-shop. Naplno se věnuje vlastním mediálním a autorským projektům.
Žije s dlouholetým partnerem Martinem Podolákem, odborníkem na finance a mistrem ve vyvažování rodinného rozpočtu a nervů. Společně mají dvě dcery – Sofii Beatu (17 let), která studuje v Americe, a mladší Amálku (8 let), která hodně tančí, zpívá a trénuje gymnastiku. Nabídku přijala, protože ji vnímá jako velkou výzvu. Jako zábavu si připraví taneční soutěž Just Dance na TV.
Pro toto menu se rozhodla, protože vychází z chutí, které má ráda a které jsou jí blízké. Hostitelka je z Moravy, takže domácí hovězí guláš s knedlíkem je pro ni klasika, která připomíná rodinné neděle. Krůtí vývar s nudlemi je lehký a poctivý, ideální jako předkrm. A focaccia se zeleninovým salátkem evokuje čas strávený v Itálii, kde žila její sestra a kam často jezdila.
Koníčky, zájmy: Miluje jógu, dlouhé procházky, natáčení podcastů a tvoření všeho druhu. Ráda se setkává se zajímavými lidmi. Kreativita je její terapie i práce v jednom.
Je nadšenec celostního zdraví a už roky pravidelně chodí na akupunkturu, zajímá se o psychosomatiku, přírodní léčbu a mentální odolnost. Nedávno zorganizovala i workshop s mentálním koučem.
Svůj projekt založila, protože chtěla vytvořit prostor, kde se ženy podporují, inspirují, a hlavně cítí, že na vše nejsou samy. Chce jim ukázat, že po čtyřicítce může začít něco krásného, nového a vlastního.
Charakter: Sama o sobě tvrdí, že je kreativní, vtipná a inspirativní. Má ráda výzvy, ale dokáže být i velmi hloubavá. K životu se snaží přistupovat s určitým životním nadhledem a otevřeností. Je dvojnásobně ohnivé znamení a je bojovná a neustále plná energie.
Proč se přihlásila: Nabídku přijala, protože ji vnímá jako obrovskou výzvu.
Co od soutěže očekává: Těší se na nové zkušenosti, nové kontakty a doufá, že si jí někdo konečně všimne i v televizi a přijdou jí nějaké nové výzvy.
Co by udělala s výhrou: Pokud by vyhrála, tak by peníze investovala do nového projektu a část by projedla.
Vztah k vaření: Vaření ji občas baví a má někdy chuť připravit něco dobrého, ale je to jen občas.
Zajímavá historka z vaření: Na žádnou příhodu z vaření si nevzpomíná.
Co nejraději vaří: Ráda připravuje klasickou českou kuchyni.
Co jí: Má ráda od dětství mák a vše s mákem. Pochutná si na pečené kachně s knedlíkem, segedínském guláši i brynzových haluškách. Chutná jí vše, kde je lanýž.
Co nejí, co by nikdy neochutnala: Nejí syrového tuňáka a nikdy by nesnědla brouky.
Nejoblíbenější jídlo: Nejraději má všechna jídla s lanýžem – lanýžové rizoto, tagliatelle anebo hovězí steak s lanýžovou omáčkou.
Alergie: Alergie na potraviny nemá.
Co u stolu nesnáší: Při stolování jí vadí hádky.
Motto: Tento citát je nádherný a opravdu nadčasový. Pochází z často citovaného vyjádření, které se připisuje Dalajlámovi (i když existují debaty, jestli je přesně jeho):
„Na lidech mě nejvíce překvapuje to, že obětují zdraví, aby vydělali peníze. Potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví. Znepokojují se minulostí a budoucností natolik, že si neužívají přítomnosti, a tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti.“ Proto žijme každý den naplno. Nejlépe, jak umíme.
Sledujte Prostřeno! každý všední den od 16:50 na Primě. Uteklo vám něco? Na prima+ najdete odvysílané epizody a už v pondělí všech pět z celého týdne.
Soutěžní menu:
Focaccia se zeleninovým salátem s tuňákem
Zdroj: FTV Prima
Krůtí vývar s nudlemi
Zdroj: FTV Prima
Pravý český hovězí guláš s domácím knedlíkem
Zdroj: FTV Prima
Domácí jahodová zmrzlina s mátou a čerstvými jahodami
Zdroj: FTV Prima
Alena Jugová
Zdroj: FTV Prima
Tvůrci digitálního obsahu v Prostřeno!
Zdroj: FTV Prima
Focaccia se zeleninovým salátem s tuňákem
Zdroj: FTV Prima
Krůtí vývar s nudlemi
Zdroj: FTV Prima
Pravý český hovězí guláš s domácím knedlíkem
Zdroj: FTV Prima
Domácí jahodová zmrzlina s mátou a čerstvými jahodami
Zdroj: FTV Prima
Alena Jugová
Zdroj: FTV Prima
Tvůrci digitálního obsahu v Prostřeno!
Zdroj: FTV Prima