Focaccia
- hladká mouka (nejlépe typ 00 nebo speciální mouku na pizzu) 500 g
- vlažná voda 325 ml
- sušené droždí 7 g
- sůl 10 g
- cukr 1 ML
- extra virgin olivový olej 40 ml
- hrubá sůl
Volitelné
Zeleninový salát s tuňákem
- tuňák ve vlastní šťávě 1 plechovka
- směs salátů (rukola, římský salát, polníček apod.)
- cherry rajčata (půlená)
- okurka
- paprika (červená nebo žlutá, nakrájená na proužky)
- červená cibule
- citron (nebo balzamikový ocet)
- extra virgin olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Focaccia
Droždí rozmícháme s trochou vody a cukrem, necháme 10 minut vzejít kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, kvásek, zbytek vody a olej. Hněteme 8–10 minut (ručně nebo robotem), až je těsto hladké a elastické. Těsto přikryjeme a necháme kynout 1–1,5 hodiny na teplém místě.
Poté těsto přesuneme na plech vymazaný olivovým olejem, roztáhneme rukama (cca 30 × 40 cm) a prsty uděláme typické důlky. Necháme ještě kynout 30 minut. Před pečením pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a rozmarýnem (případně přidáme půlky cherry rajčat nebo olivy do důlků.
Troubu předehřejeme na 220 °C a pečeme 20–25 minut dozlatova. Po upečení znovu pokapeme olivovým olejem.
Zeleninový salát s tuňákem
Všechnu zeleninu omyjeme, nakrájíme a dáme do velké mísy. Přidáme tuňáka, lehce rozděleného.
Dochutíme citronovou šťávou nebo balzamikem, solí, pepřem a zakápneme kvalitním olivovým olejem. Jemně promícháme a podáváme ideálně ihned s teplou focacciou.
Autorka receptu: Alena Jugová