Suroviny
- krůtí skelet (můžeme kombinovat křídla, krky) 1-1,5 kg
- mrkev 2
- petržel 1
- celer 1/2 menší
- cibule 1
- černý česnek 3-4 stroužky
- černý pepř 6 kuliček
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 1
- voda 3 l
- sůl
- petrželka (nebo libeček)
Postup
Krůtí maso opláchneme, zeleninu omyjeme, neloupeme, jen očistíme, cibuli rozkrojíme i se slupkou – dodá barvu. Černý česnek jen oloupeme (má konzistenci pasty). Do velkého hrnce dáme maso, koření, cibuli, a zeleninu.
Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Pomalu přivedeme k varu a sebereme pěnu (šum). Poté stáhneme teplotu na minimum. Přidáme černý česnek a vaříme velmi zvolna 2,5–3 hodiny bez pokličky nebo mírně přiklopené.
Na závěr vývar osolíme podle chuti, můžeme přidat i jeden klasický stroužek česneku pro ostrý kontrast. Poté vývar přecedíme přes jemné síto.
Maso obereme z kostí a případně vrátíme do polévky spolu s nakrájenou zeleninou. Podáváme s drobnými nudlemi, polévkovou zeleninou nebo ozdobíme čerstvou petrželkou.
Autorka receptu: Alena Jugová