Suroviny
- hovězí kližka (nakrájená na kostky) 800 g
- cibule 600 g
- vepřové sádlo 1-2 PL
- celý kmín 1 ML
- rajský protlak 1 ML
- hovězí vývar 1-1,5 l
- majoránka 1/2 hrsti
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Na sádle osmažíme cibuli nadrobno osolenou a okmínovanou. Restujeme dlouze, až začne zlátnout (asi 30 minut), poté cibuli mírně podlijeme vodou, aby pokračovala rovnoměrně v barvení. Tento cyklus zopakujeme celkem třikrát — teprve tak vznikne typická hospodská barva a chuť.
Cibuli vypneme, maso opečeme na pánvi zvlášť — vždy v jedné vrstvě, aby se nepustila šťáva. Tím získáme dobrou vůni a karamelizaci. Po opečení nikdy maso nesolíme ani nepepříme, aby nepustilo šťávu. V předehřátém hrnci opět zahřejeme cibuli, přidáme chilli a protlak (pokud používáte), krátce restujeme. Poté zaprášíme paprikou a chvíli opečeme (asi půl minuty).
Přidáme opečené maso do základu, osolíme a opepřeme až nyní. Odvaříme z pánve přípečky a přilijeme je (na aroma) do hrnce. Přidáme česnek, promícháme a zalijeme hovězím vývarem. Přivedeme k varu.
Vaříme na mírném ohni hodinu, poté přendáme bez pokličky do trouby předehřáté na 150 °C a necháme pomalu táhnout další cca 2 hodiny.
Sebereme z povrchu glanc – vrstvu tuku, která se oddělila — a zahustíme guláš nastrouhaným chlebem nebo klasickou zásmažkou. Necháme provařit asi 15 minut, glanc vrátíme zpět do omáčky. Přidáme majoránku, jemně ji promneme v dlaních, promícháme a dál už se nevaří.
Tradičně se podává s houskovým knedlíkem, čerstvým pečivem nebo nasekanou cibulkou navrch.
Autorka receptu: Alena Jugová