Víte, jak je to vlastně s masem? Existuje totiž řada nepřesných informací o tom, jak by správně mělo vypadat, jak je to s obsahem tuku a které je zdravější. :)
5 mýtů o nákupu čerstvého masa. Jak je to tedy doopravdy?
Hormony v kuřecím mase
Jedná se o mýtus, pravděpodobně ještě z minulého režimu. Legislativa Evropské unie zakazuje používání antibiotik, a stejně tak je v rámci EU zakázáno přidávat růstové hormony do krmiv pro hospodářská zvířata. Kontroly Státní veterinární správy jsou v tomto ohledu opravdu velmi přísné. Pokud je některé zvíře léčeno, musí být použito pouze schválené léčivo a léčba ukončena delší dobu před porážkou.
Maso musí být červené
Balené maso může dosahovat různých odstínů šedé, hnědé nebo nazelenalé barvy, ačkoli je to naprosto v pořádku. Nejčastějším příkladem je vakuované maso, které díky nedostatku vzdušného kyslíku přichází o svou přirozenou červenou barvu. Maso tak chvíli po otevření balíčku opět zčervená a není tedy nutné se obávat toho, že by maso bylo zkažené ani jeho následné konzumace. Dalším typickým příkladem je balení masa pod vysokým tlakem do ochranné atmosféry, kde naopak bývá kyslík silně koncentrován.
Maso tak má krásnou červenou barvu, ale často uvnitř balení může vykazovat barevné změny v místech, např. kde se vzájemně dotýkají jednotlivé plátky. V těchto místech dotyku je totiž nižší tlak ve srovnání s okolním prostředím uvnitř balíčku, což vede k oxidaci svalových barviv a tím ke změně barvy, což ale ze zdravotního hlediska není závadné. Pro hodnocení možného zkaženého masa je však nejlepší spolehnout se na vlastní čich. Pokud u masa došlo pouze k barevným změnám, ale zachovává si svou přirozenou masovou vůni, není čeho se obávat.
Kuřecí maso je méně tučné, a tedy dietnější než vepřové
Velmi záleží na části masa, kterou konzumujeme, jelikož každá obsahuje jiné množství tuku. Dopřáváme-li si kuřecí maso i s kůží, měli bychom pamatovat na to, že tato část může obsahovat až 20 % tuku. Oproti tomu vepřová kýta má obsah tuku výrazně nižší, a to od 3 do 10 %.
Bílé (drůbeží) maso je zdravější
Červené maso má vyšší obsah železa, jedná se tedy o maso biologicky hodnotnější a rozhodně bychom se ho neměli zříkat. Vždy ale platí „všeho s mírou“.
Vnitřnosti jsou „čistírna organismu“ a měli bychom se jim vyhýbat
Spousta lidí má z vnitřností obavy z důvodu škodlivých látek, které mohou obsahovat. Přesto, že v těle zvířat játra i ledviny fungují jako čistička, nemusíme se bát. Orgány nečistoty neskladují, ale pomáhají vyloučit. Bílé vnitřnosti (žaludek, nožičky, ovar) jsou bohaté na bílkoviny a vitamin B, červené vnitřnosti (srdce, jazyk, játra) mají vysoký obsah železa, vitaminů B, A, C a nízký obsah tuku. Vybírat bychom měli takové vnitřnosti, které jsou čerstvé, očistěné a tepelně upravené, ideálně z mladých zvířat.
Pro kvalitní maso nemusíte daleko
Maso se snažte kupovat vždy přímo od řezníka nebo od ověřených dodavatelů. Opravdu kvalitní uzeniny musí obsahovat vysoký podíl masa, a masné výrobky z masokombinátů mohou většinou obsahovat přidané separáty jako kůže, kosti, sóju nebo mouku. Nemáte-li v okolí kvalitního řezníka, nemusíte zoufat. Kvalitní maso od farmářů nebo řezníků dnes seženete i online od prověřených dodavatelů. „Maso je nakupované z vybraných drobných českých chovů, kdy veškeré kusy pro porážku vybírá pan řezník osobně,“ říká Petr Toupal z Košík.cz.
redaktorka FTV Prima