Omáčky a dipy povýší grilovaná jídla na vyšší level
Zdroj: iStock
Omáčky a dipy povýší grilovaná jídla na vyšší level
Zdroj:
iStock
Léto bez grilování – neexistuje. A ať už položíte na rošt cokoliv, bez grilovacích omáček se neobejdete. Ty domácí jsou zcela neodolatelné a také nepostradatelné, neboť jsou dobrými společnicemi spousty dalších jídel.
Omáčka romesco
Je jednou z nejoblíbenějších ve Španělsku a její použití je široké, skvěle totiž chutná i na těstovinách, v salátech nebo k namáčení kousků křupavé zeleniny. Tak nač čekat?
Omáčka romesco
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Omáčka romesco
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
-
3 lžíce mandlového másla
-
4 stroužky česneku
-
2 lžičky olivového oleje
-
60 ml zeleninového vývaru
-
1 sklenice nadrobno nakrájených nakládaných kapií
-
2 lžíce rajčatové pasty (protlaku)
-
sůl a čerstvě umletý pepř podle chuti
Nejlépe v robotu prošlehejte všechny přísady do krémovita. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží nejméně týden.
PRIMA TIP: Salsu romesco můžete ještě dále dochutit a obohatit například trochou sušeného granulovaného česneku, nakrájenými sušenými rajčaty či sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou.
Chimichurri
Pod hravým názvem se skrývá jedno z největších es mezi grilovacími omáčkami. Pochází z Argentiny, této velmoci luxusních kousků hovězího, grilovaného na velkých otevřených roštech zvaných parilla. Je velmi svěží a navinulá, dokonale odpíchne chuť masa.
Chimichurri
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Chimichurri
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
1 VĚLKÁ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
-
2 hrnky nadrobno nakrájené plocholisté petržele
-
5 oloupaných a rozetřených stroužků česneku
-
2 lžíce nahrubo nakrájené šalotky
-
2 lžíce červeného vinného octa
-
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
-
1 lžíce čerstvého nakrájeného oregana (nebo rozdrobeného sušeného)
-
1 lžička soli
-
½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
-
1 špetka chilli vloček
-
cca 120 ml extra panenského olivového oleje
Všechny přísady kromě oleje dejte do robotu a nožovým nástavcem několika pulzy rozsekejte na menší kousky (vše můžete samozřejmě také posekat nožem a promíchat). Postupně zašlehávejte olej, až omáčka dosáhne potřebné lehce krémovité konzistence.
PRIMA TIP: Kromě „povinné“ kombinace s hovězími steaky se chimichurri hodí i k tatarskému bifteku, jakémukoliv dalšímu grilovanému či pečenému masu a skvěle jde i k rybám.
Kovbojské máslo
Máslově jemná a krémová omáčka, ale s drsným půvabem, ovšem zjemněným spoustou bylinek. Takový nevšední western.
Kovbojské máslo
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Kovbojské máslo
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
-
6 lžic másla
-
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
-
4 rozetřené stroužky česneku
-
1 lžíce dijonské hořčice
-
špetka kajenského pepře
-
¼ lžičky sladké papriky
-
2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
-
1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
-
2 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
-
¼ lžičky chilli vloček
-
sůl a čerstvě umletý černý pepř
Máslo rozehřejte a zašlehejte do něj citronovou šťávu a kůru, česnek, hořčici, kajenský pepř a papriku. Vmíchejte petrželku, pažitku, chilli vločky, tymián a vše osolte a opepřete. Nechte dojít do pokojové teploty. Omáčka se používá k namáčení ogrilovaných kousků masa či zeleniny.
PRIMA TIP: Nespotřebovanou omáčku uchováte asi týden v ledničce a použít ji můžete také třeba na dochucení omáček pečených nebo dušených mas.
Mexická omáčka
Jak jinak, je ostrá a pikantní a voní koriandrem. Exotika, kterou ale ozvláštňuje kombinace se smetanou. Nebudete zklamáni!
Mexická omáčka
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Mexická omáčka
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
-
4 papričky jalapeňo, rozkrojené
-
2 hrnky listů čerstvého koriandru
-
½ hrnku zakysané smetany
-
2 stroužky česneku
-
šťáva z 1 limety
-
špetka soli
-
1 lžíce jablečného octa
-
½ hrnku olivového oleje
Nejlépe v robotu rozšlehejte nožovým nástavcem všechny přísady kromě oleje. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho, až vznikne hustá krémovitá omáčka.
Vyzkoušejte také recept na avokádové guacamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Klasická BBQ omáčka
Omáčka texaské provenience – a v tomhle americkém státě opravdu umějí grilovat.
BBQ omáčka
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
BBQ omáčka
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
1 VĚTŠÍ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
-
1½ hrnku přírodního krupicového cukru
-
1½ hrnku kvalitního kečupu
-
½ hrnku jablečného octa
-
1 lžíce worcesterové omáčky
-
2 lžičky papriky
-
2 lžičky sušené granulované cibule
-
1 lžička čerstvě umletého černého pepře
-
2 lžičky jemné soli
Všechny přísady promíchejte v kastrole a zahřívejte při střední teplotě. Pomalu uveďte do varu. Mírným varem a za občasného promíchání vařte 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklenic.
PRIMA TIP: Nespotřebujete-li všechnu BBQ omáčku na grilování, bude se hodit třeba k ranním vajíčkům v různé úpravě, párkům či k zakapání pizzy. Nevyměňujte ale jablečný ocet za běžný, omáčka by byla příliš ostrá.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH
Inspirujte se receptem na trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Kompletní recept najdete ZDE