Léto bez grilování – neexistuje. A ať už položíte na rošt cokoliv, bez grilovacích omáček se neobejdete. Ty domácí jsou zcela neodolatelné a také nepostradatelné, neboť jsou dobrými společnicemi spousty dalších jídel.

Omáčky a dipy povýší grilovaná jídla na vyšší level Zdroj: iStock
Léto bez grilování – neexistuje. A ať už položíte na rošt cokoliv, bez grilovacích omáček se neobejdete. Ty domácí jsou zcela neodolatelné a také nepostradatelné, neboť jsou dobrými společnicemi spousty dalších jídel.
Je jednou z nejoblíbenějších ve Španělsku a její použití je široké, skvěle totiž chutná i na těstovinách, v salátech nebo k namáčení kousků křupavé zeleniny. Tak nač čekat?
Omáčka romesco Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Nejlépe v robotu prošlehejte všechny přísady do krémovita. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží nejméně týden.
PRIMA TIP: Salsu romesco můžete ještě dále dochutit a obohatit například trochou sušeného granulovaného česneku, nakrájenými sušenými rajčaty či sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou.
Pod hravým názvem se skrývá jedno z největších es mezi grilovacími omáčkami. Pochází z Argentiny, této velmoci luxusních kousků hovězího, grilovaného na velkých otevřených roštech zvaných parilla. Je velmi svěží a navinulá, dokonale odpíchne chuť masa.
Chimichurri Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
1 VĚLKÁ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Všechny přísady kromě oleje dejte do robotu a nožovým nástavcem několika pulzy rozsekejte na menší kousky (vše můžete samozřejmě také posekat nožem a promíchat). Postupně zašlehávejte olej, až omáčka dosáhne potřebné lehce krémovité konzistence.
PRIMA TIP: Kromě „povinné“ kombinace s hovězími steaky se chimichurri hodí i k tatarskému bifteku, jakémukoliv dalšímu grilovanému či pečenému masu a skvěle jde i k rybám.
Máslově jemná a krémová omáčka, ale s drsným půvabem, ovšem zjemněným spoustou bylinek. Takový nevšední western.
Kovbojské máslo Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Máslo rozehřejte a zašlehejte do něj citronovou šťávu a kůru, česnek, hořčici, kajenský pepř a papriku. Vmíchejte petrželku, pažitku, chilli vločky, tymián a vše osolte a opepřete. Nechte dojít do pokojové teploty. Omáčka se používá k namáčení ogrilovaných kousků masa či zeleniny.
PRIMA TIP: Nespotřebovanou omáčku uchováte asi týden v ledničce a použít ji můžete také třeba na dochucení omáček pečených nebo dušených mas.
Jak jinak, je ostrá a pikantní a voní koriandrem. Exotika, kterou ale ozvláštňuje kombinace se smetanou. Nebudete zklamáni!
Mexická omáčka Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Nejlépe v robotu rozšlehejte nožovým nástavcem všechny přísady kromě oleje. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho, až vznikne hustá krémovitá omáčka.
Kompletní recept najdete ZDE
Omáčka texaské provenience – a v tomhle americkém státě opravdu umějí grilovat.
BBQ omáčka Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
1 VĚTŠÍ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
Všechny přísady promíchejte v kastrole a zahřívejte při střední teplotě. Pomalu uveďte do varu. Mírným varem a za občasného promíchání vařte 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklenic.
PRIMA TIP: Nespotřebujete-li všechnu BBQ omáčku na grilování, bude se hodit třeba k ranním vajíčkům v různé úpravě, párkům či k zakapání pizzy. Nevyměňujte ale jablečný ocet za běžný, omáčka by byla příliš ostrá.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH
Kompletní recept najdete ZDE
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living