Léto bez grilování – neexistuje. A ať už položíte na rošt cokoliv, bez grilovacích omáček se neobejdete. Ty domácí jsou zcela neodolatelné a také nepostradatelné, neboť jsou dobrými společnicemi spousty dalších jídel.
5 báječných grilovacích omáček, které dodají dobrotám z ohně nový švih
Omáčka romesco
Je jednou z nejoblíbenějších ve Španělsku a její použití je široké, skvěle totiž chutná i na těstovinách, v salátech nebo k namáčení kousků křupavé zeleniny. Tak nač čekat?
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 3 lžíce mandlového másla
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky olivového oleje
- 60 ml zeleninového vývaru
- 1 sklenice nadrobno nakrájených nakládaných kapií
- 2 lžíce rajčatové pasty (protlaku)
- sůl a čerstvě umletý pepř podle chuti
Nejlépe v robotu prošlehejte všechny přísady do krémovita. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží nejméně týden.
PRIMA TIP: Salsu romesco můžete ještě dále dochutit a obohatit například trochou sušeného granulovaného česneku, nakrájenými sušenými rajčaty či sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou.
Chimichurri
Pod hravým názvem se skrývá jedno z největších es mezi grilovacími omáčkami. Pochází z Argentiny, této velmoci luxusních kousků hovězího, grilovaného na velkých otevřených roštech zvaných parilla. Je velmi svěží a navinulá, dokonale odpíchne chuť masa.
1 VĚLKÁ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 2 hrnky nadrobno nakrájené plocholisté petržele
- 5 oloupaných a rozetřených stroužků česneku
- 2 lžíce nahrubo nakrájené šalotky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce čerstvého nakrájeného oregana (nebo rozdrobeného sušeného)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
- 1 špetka chilli vloček
- cca 120 ml extra panenského olivového oleje
Všechny přísady kromě oleje dejte do robotu a nožovým nástavcem několika pulzy rozsekejte na menší kousky (vše můžete samozřejmě také posekat nožem a promíchat). Postupně zašlehávejte olej, až omáčka dosáhne potřebné lehce krémovité konzistence.
PRIMA TIP: Kromě „povinné“ kombinace s hovězími steaky se chimichurri hodí i k tatarskému bifteku, jakémukoliv dalšímu grilovanému či pečenému masu a skvěle jde i k rybám.
Kovbojské máslo
Máslově jemná a krémová omáčka, ale s drsným půvabem, ovšem zjemněným spoustou bylinek. Takový nevšední western.
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 6 lžic másla
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 4 rozetřené stroužky česneku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- špetka kajenského pepře
- ¼ lžičky sladké papriky
- 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
- 1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
- 2 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
- ¼ lžičky chilli vloček
- sůl a čerstvě umletý černý pepř
Máslo rozehřejte a zašlehejte do něj citronovou šťávu a kůru, česnek, hořčici, kajenský pepř a papriku. Vmíchejte petrželku, pažitku, chilli vločky, tymián a vše osolte a opepřete. Nechte dojít do pokojové teploty. Omáčka se používá k namáčení ogrilovaných kousků masa či zeleniny.
PRIMA TIP: Nespotřebovanou omáčku uchováte asi týden v ledničce a použít ji můžete také třeba na dochucení omáček pečených nebo dušených mas.
Mexická omáčka
Jak jinak, je ostrá a pikantní a voní koriandrem. Exotika, kterou ale ozvláštňuje kombinace se smetanou. Nebudete zklamáni!
1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 4 papričky jalapeňo, rozkrojené
- 2 hrnky listů čerstvého koriandru
- ½ hrnku zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 limety
- špetka soli
- 1 lžíce jablečného octa
- ½ hrnku olivového oleje
Nejlépe v robotu rozšlehejte nožovým nástavcem všechny přísady kromě oleje. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho, až vznikne hustá krémovitá omáčka.
Vyzkoušejte také recept na avokádové guacamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Klasická BBQ omáčka
Omáčka texaské provenience – a v tomhle americkém státě opravdu umějí grilovat.
1 VĚTŠÍ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 1½ hrnku přírodního krupicového cukru
- 1½ hrnku kvalitního kečupu
- ½ hrnku jablečného octa
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky sušené granulované cibule
- 1 lžička čerstvě umletého černého pepře
- 2 lžičky jemné soli
Všechny přísady promíchejte v kastrole a zahřívejte při střední teplotě. Pomalu uveďte do varu. Mírným varem a za občasného promíchání vařte 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklenic.
PRIMA TIP: Nespotřebujete-li všechnu BBQ omáčku na grilování, bude se hodit třeba k ranním vajíčkům v různé úpravě, párkům či k zakapání pizzy. Nevyměňujte ale jablečný ocet za běžný, omáčka by byla příliš ostrá.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH
Inspirujte se receptem na trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Kompletní recept najdete ZDE