Jitka Rákosníková, Klára Michalová

5 báječných grilovacích omáček, které dodají dobrotám z ohně nový švih

Léto bez grilování – neexistuje. A ať už položíte na rošt cokoliv, bez grilovacích omáček se neobejdete. Ty domácí jsou zcela neodolatelné a také nepostradatelné, neboť jsou dobrými společnicemi spousty dalších jídel.

Omáčka romesco

Je jednou z nejoblíbenějších ve Španělsku a její použití je široké, skvěle totiž chutná i na těstovinách, v salátech nebo k namáčení kousků křupavé zeleniny. Tak nač čekat?

1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 3 lžíce mandlového másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • 1 sklenice nadrobno nakrájených nakládaných kapií
  • 2 lžíce rajčatové pasty (protlaku)
  • sůl a čerstvě umletý pepř podle chuti

Nejlépe v robotu prošlehejte všechny přísady do krémovita. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží nejméně týden.

PRIMA TIP: Salsu romesco můžete ještě dále dochutit a obohatit například trochou sušeného granulovaného česneku, nakrájenými sušenými rajčaty či sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou.

Chimichurri

Pod hravým názvem se skrývá jedno z největších es mezi grilovacími omáčkami. Pochází z Argentiny, této velmoci luxusních kousků hovězího, grilovaného na velkých otevřených roštech zvaných parilla. Je velmi svěží a navinulá, dokonale odpíchne chuť masa.

1 VĚLKÁ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 2 hrnky nadrobno nakrájené plocholisté petržele
  • 5 oloupaných a rozetřených stroužků česneku
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené šalotky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvého nakrájeného oregana (nebo rozdrobeného sušeného)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
  • 1 špetka chilli vloček
  • cca 120 ml extra panenského olivového oleje

Všechny přísady kromě oleje dejte do robotu a nožovým nástavcem několika pulzy rozsekejte na menší kousky (vše můžete samozřejmě také posekat nožem a promíchat). Postupně zašlehávejte olej, až omáčka dosáhne potřebné lehce krémovité konzistence.

PRIMA TIP: Kromě „povinné“ kombinace s hovězími steaky se chimichurri hodí i k tatarskému bifteku, jakémukoliv dalšímu grilovanému či pečenému masu a skvěle jde i k rybám.

Kovbojské máslo

Máslově jemná a krémová omáčka, ale s drsným půvabem, ovšem zjemněným spoustou bylinek. Takový nevšední western.

1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 6 lžic másla
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 4 rozetřené stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • špetka kajenského pepře
  • ¼ lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
  • 2 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř

Máslo rozehřejte a zašlehejte do něj citronovou šťávu a kůru, česnek, hořčici, kajenský pepř a papriku. Vmíchejte petrželku, pažitku, chilli vločky, tymián a vše osolte a opepřete. Nechte dojít do pokojové teploty. Omáčka se používá k namáčení ogrilovaných kousků masa či zeleniny.

PRIMA TIP: Nespotřebovanou omáčku uchováte asi týden v ledničce a použít ji můžete také třeba na dochucení omáček pečených nebo dušených mas.

Mexická omáčka

Jak jinak, je ostrá a pikantní a voní koriandrem. Exotika, kterou ale ozvláštňuje kombinace se smetanou. Nebudete zklamáni!

1 SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 4 papričky jalapeňo, rozkrojené
  • 2 hrnky listů čerstvého koriandru
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 limety
  • špetka soli
  • 1 lžíce jablečného octa
  • ½ hrnku olivového oleje

Nejlépe v robotu rozšlehejte nožovým nástavcem všechny přísady kromě oleje. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho, až vznikne hustá krémovitá omáčka.

Vyzkoušejte také recept na avokádové guacamole podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Klasická BBQ omáčka

Omáčka texaské provenience – a v tomhle americkém státě opravdu umějí grilovat.

1 VĚTŠÍ SKLENICE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

  • 1½ hrnku přírodního krupicového cukru
  • 1½ hrnku kvalitního kečupu
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky sušené granulované cibule
  • 1 lžička čerstvě umletého černého pepře
  • 2 lžičky jemné soli

Všechny přísady promíchejte v kastrole a zahřívejte při střední teplotě. Pomalu uveďte do varu. Mírným varem a za občasného promíchání vařte 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklenic.

PRIMA TIP: Nespotřebujete-li všechnu BBQ omáčku na grilování, bude se hodit třeba k ranním vajíčkům v různé úpravě, párkům či k zakapání pizzy. Nevyměňujte ale jablečný ocet za běžný, omáčka by byla příliš ostrá.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Inspirujte se receptem na trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Jitka Rákosníková, Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty