Lyonské brambory – na pánvi smažené plátky brambor s karamelizovanou cibulí

Moje hodnocení
3x

Smažené brambory jsou jedním z nejjednodušších životních potěšení. K jejich přípravě potřebujete jen brambory, trochu tuku a hodně soli. V tradiční francouzské úpravě po lyonsku je navíc karamelizovaná cibule a spoustu másla. Láska na první ochutnání!

4 porce
45 minut
347 kcal
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory nakrájejte na půlcentimetrové plátky a v hrnci je zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud brambory jen částečně nezměknou, asi 4 minuty. Slijte je a nechte důkladně okapat, aby byly co nevíce suché. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a přidejte polovinu brambor a polovinu cibule. Restujte, dokud brambory nezačnou mít hnědé křupavé okraje a cibule nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte zbytek másla a oleje, pak přidejte zbytek brambor a cibule a pokračujte v restování za stálého, ale opatrného míchání, dokud všechna cibule nezměkne a nezkaramelizuje, trvá to asi 15 minut.
  3. Pánev odstavte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.

Vyzkoušejte také recept na tradiční zapečené francouzské brambory podle návodného videoreeptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty