Suroviny
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na půlcentimetrové plátky a v hrnci je zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud brambory jen částečně nezměknou, asi 4 minuty. Slijte je a nechte důkladně okapat, aby byly co nevíce suché. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na velké nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a přidejte polovinu brambor a polovinu cibule. Restujte, dokud brambory nezačnou mít hnědé křupavé okraje a cibule nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte zbytek másla a oleje, pak přidejte zbytek brambor a cibule a pokračujte v restování za stálého, ale opatrného míchání, dokud všechna cibule nezměkne a nezkaramelizuje, trvá to asi 15 minut.
- Pánev odstavte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.
Lyonské brambory na pánvi smažené plátky brambor s karamelizovanou cibulí Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také recept na tradiční zapečené francouzské brambory podle návodného videoreeptu
Kompletní recept najdete ZDE