Příprava karamelizované cibule je poměrně zdlouhavá, aby se nastartoval proces karamelizace, chce to spoustu času, trpělivosti a míchání. Práci si ovšem můžete zásadně usnadnit, pokud místo kastrolu a sporáku použijete pomalý hrnec neboli slow cooker. Poradíme vám, jak na to.
Jak udělat karamelizovanou cibuli v pomalém hrnci? Pomalu a bez práce
Správně zkaramelizovaná cibule má příjemnou oříškovou a sladkou chuť bez náznaku spáleniny. Aby se vám to povedlo, při běžné metodě potřebujete minimálně 30–45 minut u sporáku. Cibuli je totiž potřeba hlídat a míchat téměř konstantně.
Naštěstí existuje jednodušší způsob. Pokud ve vaší kuchyňské výbavě nechybí pomalý hrnec, máte vyhráno. Tenhle výdobytek moderní doby totiž odvede všechnu práci za vás. Bonusem je také to, že můžete najednou připravit větší množství karamelizované cibule najednou, což by se vám v pánvi dělalo těžko. Hotovou cibuli pak můžete skladovat v lednici nebo v mrazáku, kde počká na svou příležitost a ušetří čas, až se rozhodnete vařit například francouzskou cibulačku.
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka
5 věcí, které se hodí vědět, než začnete
- Karamelizovat se dají všechny druhy cibule. Sladká bílá, červená i obyčejná žlutá cibule, která karamelizuje velmi hezky.
- V některých receptech se k cibuli přidává cukr, ale pravdou je, že cibule přidaný cukr nepotřebuje, aby začala karamelizovat. Pomalé a dlouhé restování zkoncentruje cukr, který je v cibuli obsažený přirozeně, a díky tomu je karamelizovaná cibule tak krásně sladká. Je to věda, chemický proces, žádný trik.
- Nebuďte překvapeni, že z hromady syrové cibule vznikne tak málo té karamelizované. Je to zhruba v poměru 4 díly syrové na 1 díl karamelizované cibule.
- Malé varování! Váš domov bude cítit po cibuli. Nebojte se ale pachu syrové cibule, která nepříjemně čpí. Po chvíli se prostorem rozlije vůně pečené cibule. Otevřete okno, zapněte digestoř nebo si tu vůni užijte. Jsou mezi námi tací, kteří by si přáli takový parfém :)
- Karamelizovaná cibule chce čas. A s použitím pomalého hrnce to platí dvojnásob. 10 hodin na stupeň LOW promění cibuli v krásně zlatavou hmotu a spoustu tekutiny, kterou je potřeba slít (můžete ji použít k dochucení polévek, rýže, masových dušených pokrmů). V tuhle chvíli můžete proces vaření ukončit nebo tekutinu v hrnci nechat a přidat dalších 4–5 hodin na stupeň LOW s pootevřeným víkem. Díky tomu se většina tekutiny vyvaří a cibule bude ještě sladší a tmavě hnědá – podobná cibulové marmeládě.
ČTĚTE TAKÉ: Karamelizovaná cibule: Recept krok za krokem i tipy, jak ji použít
Jak uchovat karamelizovanou cibuli
Pokud ji máte v plánu spotřebovat do týdne, jednoduše ji dejte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici. Na pozdější použití je nejšikovnější cibuli rozdělit na menší porce a zamrazit ji ve formičkách na led nebo v silikonových košíčkách na muffiny, poté přendat do zipových sáčků. V dobré kvalitě vám cibule vydrží v mrazáku tři měsíce.
Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci
POTŘEBUJETE:
- 8 velkých cibulí
- ¼ hrnku rozpuštěného másla nebo olivového oleje
- 1 lžičku soli
POSTUP:
- Cibuli oloupejte, rozkrojte podélně napůl a poté nakrájejte na tenké plátky. Cibule by mělo být tolik, aby naplnila hrnec z půlky až do třičtvrtě obsahu.
- Cibuli zakapejte rozpuštěným máslem nebo olejem a osolte. Promíchejte, aby se cibule hezky obalila tukem.
- Zapněte hrnec na stupeň LOW, přikryjte poklicí a vařte 10 hodin. Do této chvíle se objem cibule zmenší asi na čtvrtinu a vespod bude asi hrnek tekutiny. Poodkryjte poklici a vařte za občasného míchání dalších 4–5 hodin, až bude cibule krásně zkaramelizovaná dohněda a tekutina se téměř vyvaří.
Jak použít karamelizovanou cibuli při vaření
Spousta jídel má cibulový základ, který pokaždé připravujete od počátku. Právě v těchto receptech oceníte předpřipravenou cibuli, která vám ve výsledku ušetří spoustu času. Není to jen francouzská cibulačka, kde je takto upravená cibule přímo hlavní ingrediencí. Bude se hodit i do guláše a dalších masových dušených pokrmů, perfektně z ní vytvoříte jednoduchou cibulovou omáčku pod maso, stačí ji jen zaprášit moukou a podlít vývarem, případně trochou vína. Dochutit lze tymiánem nebo trochou hořčice.
Zkaramelizovaná cibule se báječně hodí třeba na burgery nebo hot dogy, můžete ji přidat do tvarohového základu a připravit skvělou pomazánku. Ozdobte s ní chlebíčky se sýrem nebo ji vmíchejte do šťouchaných brambor.
Možností je nepočítaně a spíš vás bude trápit, že jakkoli velká porce zkaramelizované cibule není dost velká. I díky tomu oceníte, že příprava v pomalém hrnci je více než snadná.
Zdroj: allrecipes.com; zdroj foto: iStock
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH