Na skok v kuchyni

Kynuté dvojctihodné koláče s tvarohovou náplní, džemem a drobenkou

Moje hodnocení
0x

Dvojctihodné neboli moravské koláče jste už nejspíš někdy viděli, případně jste o nich minimálně slyšeli. Jejich kouzlo tkví v dvojí náplni, která dělá koláč krásně vláčný, měkký a hlavně opravdu poctivý. Jejich příprava nějaký ten čas zabere, ale výsledek stojí za to!

45 porcí
180 minut
česká

Těsto:

Drobenka:

Tvarohová náplň:

Na dokončení:

  • džem (lesní plody; např. Schwartau)
  • vejce (na potření)

Postup přípravy:

  1. Nejdříve odvažte všechny suroviny a připravte si je do misek. Vše už potom berte z již odvážených surovin. Nejdříve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypte lžící cukru a nechte ho rozpustit.
  2. Poté ho zalijte vlažným mlékem (cca 100 ml) a zasypte cca 3 lžícemi polohrubé mouky. Vše dobře promíchejte a kvásek nechte cca 15–20 minut vzejít. Do mísy poté dejte polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, sůl, vejce, mléko a rum.
  3. Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat. Až kvásek zdvojnásobí objem, přidejte ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promíchejte. Nakonec do těsta nechte zapracovat střídavě zbytek hladké mouky, sádlo, na kostičky nakrájené studené máslo, vanilkovou pastu a citronovou kůru.
  4. Zpracované těsto dejte do mísy a nechte zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Mezitím připravte drobenku. Do mísy dejte hrubou mouku, cukr, oříškovou mouku a studené máslo. Vše pomocí prstů zpracujte na drobenku a dejte do lednice.
  5. Dále připravte tvarohovou náplň. Tvaroh je ideální dát již den předem překapat (přes plátýnko), aby byl hustší. Tvaroh v míse smíchejte se žloutky, cukrem, máslem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Když těsto vykyne, pomocí lžíce tvořte kuličky (velikost záleží na vás, podle toho, jak chcete velké koláče). Na pomoučeném povrchu kuličky zabalte (jakoby utáhněte) a pomocí prstů tvořte placičky, které pomocí lžíce plňte tvarohovou náplní a zabalte je.
  6. Naplněné kuličky dejte na plech vyložený pečicím papírem (vždy spojem dolů) a nechte cca 20 minut vykynout. Poté do nich pomocí např. panáku udělejte prohlubeň a potřete je rozšlehaným vejcem.
  7. Poté do prohlubně dejte cca 1 lžičku džemu, posypte trochou drobenky a nechte ještě cca 10 minut vykynout. Pečte na 175 °C cca 13–17 minut (dozlatova).

Pokud máte rádi drobenku, můžete vyzkoušet tento perfektní koláč:

Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Na skok v kuchyni

Na skok v kuchyni Na skok v kuchyni

Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu Na skok v kuchyni vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.


Přečtěte si také

Recepty