Těsto:
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 100 g
- máslo 80 g
- sádlo 20 g
- droždí 1/2 kostky
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vlažné mléko 240 ml
- rum
- vanilková pasta
- citronová kůra cca 1/2 lžičky
Drobenka:
- hrubá mouka 100 g
- cukr krupice 80 g
- lísková ořechová mouka 40 g
- máslo 50 g
Tvarohová náplň:
- tučný tvaroh (přes noc překapaný) 1 kg
- žloutek 3 ks
- cukr 80 g
- máslo (rozpuštěné) 2 lžíce
- vanilkový extrakt
- citronová kůra
Postup přípravy:
- Nejdříve odvažte všechny suroviny a připravte si je do misek. Vše už potom berte z již odvážených surovin. Nejdříve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypte lžící cukru a nechte ho rozpustit.
- Poté ho zalijte vlažným mlékem (cca 100 ml) a zasypte cca 3 lžícemi polohrubé mouky. Vše dobře promíchejte a kvásek nechte cca 15–20 minut vzejít. Do mísy poté dejte polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, sůl, vejce, mléko a rum.
- Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat. Až kvásek zdvojnásobí objem, přidejte ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promíchejte. Nakonec do těsta nechte zapracovat střídavě zbytek hladké mouky, sádlo, na kostičky nakrájené studené máslo, vanilkovou pastu a citronovou kůru.
- Zpracované těsto dejte do mísy a nechte zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Mezitím připravte drobenku. Do mísy dejte hrubou mouku, cukr, oříškovou mouku a studené máslo. Vše pomocí prstů zpracujte na drobenku a dejte do lednice.
- Dále připravte tvarohovou náplň. Tvaroh je ideální dát již den předem překapat (přes plátýnko), aby byl hustší. Tvaroh v míse smíchejte se žloutky, cukrem, máslem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Když těsto vykyne, pomocí lžíce tvořte kuličky (velikost záleží na vás, podle toho, jak chcete velké koláče). Na pomoučeném povrchu kuličky zabalte (jakoby utáhněte) a pomocí prstů tvořte placičky, které pomocí lžíce plňte tvarohovou náplní a zabalte je.
- Naplněné kuličky dejte na plech vyložený pečicím papírem (vždy spojem dolů) a nechte cca 20 minut vykynout. Poté do nich pomocí např. panáku udělejte prohlubeň a potřete je rozšlehaným vejcem.
- Poté do prohlubně dejte cca 1 lžičku džemu, posypte trochou drobenky a nechte ještě cca 10 minut vykynout. Pečte na 175 °C cca 13–17 minut (dozlatova).
Kynuté dvojctihodné koláče s tvarohovou náplní, džemem a drobenkou Zdroj: Na skok v kuchyni
Pokud máte rádi drobenku, můžete vyzkoušet tento perfektní koláč:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý koláč s ovocem a drobenkou