Head
- kuře 700 - 800 g
Na nádivku
Head
- olivový olej 150 ml
Na nádivku
Head
Na nádivku
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. kuřátka vně i uvnitř potřete solí a pepřem. Cibuli, medvědí česnek, citronovou kůru a špetku soli a pepře najemno rozsekejte v mixéru. Nechte motor běžet a pomalu přilévejte olej, až získáte hladkou kašičku.
- Kašičkou naplňte prostor pod uvolněnou kůží prsíček. Do dutiny kuřat vložte po půlce citronu a česneku a kuřata důkladně zakapejte zbylým olejem. Svažte jim nožky a vložte je do menšího pekáčku a pečte 15 až 20 minut, občas potírejte vypékající se šťávou.
- Teplotu trouby snižte na 180°C a kuřátka dopékejte ještě 15 minut, aby byla propečená – vpichem jehly do nejsilnější části stehýnka se ujistěte, že vytéká jen čirá šťáva. Kuřata pak vyjměte a nechte je pod alobalem asi 10 minut odpočívat, než je budete porcovat.
- Spolu s kuřaty pečte i nádivku. Pečivo dejte do mísy, zalijte mlékem nebo vývarem, ve kterém jste rozšlehali žloutky. Směs osolte, opepřete, případně dochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte vyškvařenou slaninu, nadrobno nasekané bylinky, mleté mandle, trochu rozpuštěného másla nebo sádla, a nakonec opatrně zatřete sníh ušlehaný z bílků. Pekáček nebo zapékací formu důkladně vymažte rozpuštěným máslem nebo sádlem, rozestřete do něj nádivku, poklaďte ji celými mandlemi a upečte dozlatova, asi 30 minut. Jak řečeno, můžete ji péct spolu s kuřetem, abyste ušetřili čas a energii.
PRIMA TIP:
Do jarních (velikonočních) nádivek tradičně patří spousta zelených bylinek a také různého jedlého býlí, jako jsou kopřivy, popenec, lístky fialky, jejichž znalost byla dřív na venkově běžná a na které se po dlouhé zimě všichni těšili. Tělu dodají minerály a vitaminy. Dnes stačí zajít do supermarketu nebo na trh, ale pokud někde na procházce objevíte mladé rašící kopřivy, o medvědím česneku ani nemluvě, neváhejte. Nasekané či krátce povařené nebo podušené zelené lístky se také dají dobře zmrazit do zásoby. Kromě slaniny můžete do nádivky také použít drobně nakrájené vařené či pečené uzené nebo jakékoliv jiné maso včetně drůbků.
Spoustu dalších skvělých receptů najdete v novém čísle časopisu FRESH, které vychází ve středu 8.3.!