Head
- krůtí prsa 1 kg
Česneková omáčka
- petržel 2 lžička
Švestková omáčka
- vlašské ořechy 1 hrst
Head
Postup přípravy
Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářez a do vzniklé kapsičky vložíme kousek slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do trouby vyhřáté na 180°C péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.
Po hodině pečení maso vyndáme, potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak je obrátíme, opět pokryjeme zbytkem bylinkové směsi a dopečeme doměkka.
Bylinková směs: Čerstvou petrželku, bazalku, tymián –celkem asi dvě hrsti bylinek - nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citronu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji lžičkou strouhanky.
Opečené brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrová kolečka a asi pět minut předvaříme v osolené vodě. V hrnku rozmícháme trochu oleje s trochou koření na americké brambory. Brambory dáme na pekáč a pomašlujeme marinádou. Pečeme na cca 180 – 200 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, před koncem pečení zapneme pro barvu horní gril. Podáváme se dvěma omáčkami.
Česneková: Z uvedených surovin a nadrceného česneku smícháme dresink.
Švestková: Sušené švestky(nejlépe bez pecek)a hrozinky zalijeme vodou (asi centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi po dvaceti minutách přidáme ořechy a vaříme dalších dvacet minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.