Suroviny
- květák (velký, rozdělený na růžičky) 1 ks
- sterilovaná cizrna (slitá) 1 plechovka (400 g)
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- chilli (mleté ) 1 špetka
- olivový olej 3 lžíce
- baby špenát 100 g
- česnek (najemno nastoruhaný) 1 malý stroužek
- řecký jogurt 150 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Květák a cizrnu dejte na velký plech a poprašte římským kmínem, kurkumou, chilli, solí a pepřem. Pokapejte olivovým olejem a vše důkladně promíchejte, aby květák i cizrna byly dobře obalené kořením.
- Plech vložte do trouby a pečte asi 50 minut, až bude květák měkký a opečený krásně dozlatova a cizrna bude křupavá. V půlce pečení promíchejte. Na posledních 5 minut přisypte lístky špenátu, aby v troubě zavadly. Po vytažení z trouby obsah plechu promíchejte.
- V misce promíchejte jogurt s česnekem, dochuťte solí a pepřem a servírujte spolu s pečeným květákem a cizrnou.
Kořeněný pečený květák s cizrnou, špenátem a česnekovým jogurtem Zdroj: Marek Kučera