reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Škrabka julienne
Škrabka julienne

4 dobré důvody, proč mít doma škrabku na zeleninu julienne

S nástroji do kuchyně je to vždy trochu sázka do loterie. Některé pomůcky se v obchodě zdají jako dobrý nápad, ale brzy skončí na dně šuplíku, a pak jsou tu kousky, které zkrátka nepustíte z ruky :) A právě taková je škrabka julienne, takže pokud ji ještě nemáte, měli byste se po ní podívat…

Škrabka julienne 3 Foto:

Určitě vám doma nechybí klasická škrabka, s kterou loupete brambory, mrkev nebo chřest a i s ní se dají dělat báječné věci. Třeba tenké stužky ze salátové okurky na salát.

Škrabka julienne s ostrými zuby ale umí něco navíc! Dokáže totiž zeleninu strouhat na tenké nudličky, které byste nožem krájeli hodiny za vysokého rizika říznutí se do prstu :)

Hitem poslední doby se stal spiralizér, díky kterému můžete připravit dlouhé „špagety“ z cukety, mrkve, brambor nebo batátů. Jde to rychle a celkem pohodlně, ale spiralizér je docela velký pomocník, takže pokud nehodláte jíst cuketové špagety dvakrát do týdne a máte malou kuchyň, vystačíte si pohodlně s julienne škrabkou, s kterou obdobné nudle zvládnete vytvořit také.

Škrabka julienne 4 Foto:

A jaké jsou další možnosti, kde lze využít tenké zeleninové nudličky?

Škrabka julienne 2 Foto:

Saláty

Dejte listovým salátům křupavý švih. Přidejte nudličky z mrkve, červené řepy nebo kedlubny. Uvidíte, že salát bude nejen chuťově zajímavější, ale také to krásné vypadá.

Polévky

Připravte cuketové dlouhé nudle a použijte je místo těch tradičních. Skvěle to funguje hlavně v asijských polévkách – ramen nebo pho budou se zeleninovými nudličkami zdravější, lehčí a bezlepkové.

Pokud vaříte tradiční hovězí nebo drůbeží vývar, zeleninu vyvařenou ve vývaru nepoužívejte při servírování, všechnu chuť už předala polévce a navíc bývá rozvařená. Vezměte čerstvou kořenovou zeleninu, nakrájejte ji škrabkou julienne na nudličky a ty orestujte zvlášť na másle na pánvičce. Zelenina zůstane křupavá, a díky máslu se nádherně rozvoní a ještě polévce dodá krásnou zlatou barvu.

Wrapy a sendviče

Přestaňte se při přípravě svačin limitovat klasickými druhy zeleniny, jako je list salátu, plátek okurky a rajčete. Přidejte do svého sendviče křupavé nudličky šťavnaté zeleniny! Zatímco rajče a okurka pečivo po chvíli rozmáčí, nudličky z kedlubny nebo řepy zůstanou křupavé, stejně jako bageta.

Zkuste si připravit třeba vietnamskou bagetu bahn mi, do které neodmyslitelně patří marinované nudličky z mrkve a bílé ředkve.

Stir-fry

Zeleninové nudličky jsou velmi rychle hotové, takže se báječně hodí pro přípravu asijských jídel ve woku. Dodejte šmrnc oblíbeným smaženým nudlím, do kterých přimícháte i různobarevné zeleninové nudličky.

Připravila Klára Michalová

Související témata: škola vaření , jak na to , škrabka , škrabka julienne , julienne , nudličky

reklama

Přečtěte si také