Jaké jsou vlastně klady a zápory tohoto nápoje? Je opravdu tak nezdravá? S jakými druhy kávy se můžeme setkat? Jaká je nejdražší káva světa?
Pár slov o kávě
Druhů kávovníku je okolo šesti tisíc, ale nejzákladnější jsou jen dva, Arabika a Robusta, ze kterých pochází v našich končinách převážná většina všech druhů kávy. Káva Arabika je jemnější chuti a více aromatická, káva Robusta zase obsahuje dvakrát více kofeinu než Arabika a má výraznou hořkou chuť.
Káva a její vliv na zdraví
Káva je především výrazným zdrojem zdraví prospěšných antioxidantů, obsahuje jich dokonce více než například zelený čaj. Antioxidanty neutralizují nebezpečné volné radikály, které napadají buňky našeho těla a zabraňují tak například předčasnému stárnutí, poruchám kardiovaskulárního systému, degenerativním onemocněním mozku, nebo dokonce v omezené míře rakovině. Bylo prokázáno, že káva funguje také jako prevence vzniku Parkinsonovy choroby.
Káva je samozřejmě také zdrojem kofeinu (stejně jako třeba Coca cola), který zabraňuje únavě, zlepšuje koncentraci a výkon a má celkové povzbuzující účinky. S pitím kávy by se to pro tyto účinky nemělo přehánět, zvláště na citlivé jedince může mít pití kávy negativní dopad a způsobit poruchy spánku, jejímu pití bychom se měli večer raději vyhnout. Nadměrné pití kávy může způsobit vysoký krevní tlak. Vyvarovat pití kávy by se měli určitě jedinci s žaludečními vředy a jedinci s citlivějším žaludkem by raději měli dát přednost instantní kávě před kávou tureckou. Káva je prostě dobrý sluha, ale zlý pán.
Nejdražší káva světa
O místo nejdražší kávy světa by se právem mohla ucházet káva se zvláštním názvem Kopi Luwak neboli cibetková káva, pocházející z Indonésie. Zrnka této kávy projdou totiž trávicím traktem cibetek, které se kávovými zrny živí a díky trávicím enzymům těchto zvířat, získají kávová zrna nenapodobitelnou chuť a aroma. Tato káva je velmi vzácná, sbírá se ručně a tomu odpovídá i její cena – 50 g této kávy vás může přijít na 700 Kč, ale i na tisíce korun.
Nejznámější druhy kávy
Druhů káv a kávových nápojů je opravdu velké množství. Pojďme si představit alespoň některé z nich.
Espresso – tuto kávu ochutnal snad každý milovník kávy. Z espressa pocházejí další druhy kávových nápojů. Double espreso, je vlastně dvojité espreso s dvojnásobným množstvím kávy, je tedy dosti silné a podávání vody v restauraci či kavárně by k němu mělo být samozřejmostí.
Café lungo – jedná se vlastně o větší nebo-li prodloužené espresso, musí se dbát na správnou přípravu.
Espresso macchiato – jedná se o espresso s trochou mléčné pěny, která by měla být ušlehána ideálně z plnotučného mléka.
Capuccino – oblíbený a dobře známý kávový nápoj s jemnou chutí a bohatou pěnou. Capuccino je espresso s mlékem a mléčnou pěnou, občas posypanou skořicí nebo třeba kousky kakaa či čokolády.
Americano – klasické espresso, ovšem s větším množstvím horké vody v poměru 1:5.
Latte – tato káva je vhodná pro lidi, co mají radši jemnější, méně hořkou chuť. Latte totiž obsahuje mléčnou pěnu a větší množství mléka – především pak Latte macchiato – takže chuť této kávy je opravdu decentní. Správné Latte by mělo mít pěkně oddělené vrstvy mléka, mléčné pěny a kávy. Podáváno by mělo být ve vysoké sklenici.
Frappé – frappé oceníte především v horkých letních dnech. Mělo by pocházet z espressa, mléka a ledu a podávat se ve velké sklenici případně s brčkem.
Alžírská káva – by měla být filtrovaná káva s vaječným koňakem a čerstvě ušlehanou smetanou na povrchu, tato káva se nemusí přislazovat, je sladká sama o sobě.
Irská káva – káva s pravou irskou whisky, která se může přisladit bílým, ale i třtinovým cukrem.
Turecká káva – turecká káva neboli u nás oblíbený „turek“ je mletá zrnková káva, u které by se mělo dbát především na čerstvost – nejlepší je namletá těsně před samotnou přípravou kávy. Voda by neměla přejít varem a před pitím by se káva měla nechat odstát, ale ne příliš dlouho jinak se to negativně podepíše na jejích chuťových vlastnostech.
Autor: Dana Špatenková