Mnoho lidí si bez kávy nedokáže svůj den vůbec představit. Druhů kávy je nepřeberné množství, od běžných druhů až po velmi vzácné rarity.
Káva je hořké potěšení, dobrý sluha, ale zlý pán
Jaké jsou vlastně klady a zápory tohoto nápoje? Je opravdu tak nezdravá? S jakými druhy kávy se můžeme setkat? Jaká je nejdražší káva světa?
Pár slov o kávě
Druhů kávovníku je okolo šesti tisíc, ale nejzákladnější jsou jen dva, Arabika a Robusta, ze kterých pochází v našich končinách převážná většina všech druhů kávy. Káva Arabika je jemnější chuti a více aromatická, káva Robusta zase obsahuje dvakrát více kofeinu než Arabika a má výraznou hořkou chuť.
Káva a její vliv na zdraví
Káva je především výrazným zdrojem zdraví prospěšných antioxidantů, obsahuje jich dokonce více než například zelený čaj. Antioxidanty neutralizují nebezpečné volné radikály, které napadají buňky našeho těla a zabraňují tak například předčasnému stárnutí, poruchám kardiovaskulárního systému, degenerativním onemocněním mozku, nebo dokonce v omezené míře rakovině. Bylo prokázáno, že káva funguje také jako prevence vzniku Parkinsonovy choroby.
Káva je samozřejmě také zdrojem kofeinu (stejně jako třeba Coca cola), který zabraňuje únavě, zlepšuje koncentraci a výkon a má celkové povzbuzující účinky. S pitím kávy by se to pro tyto účinky nemělo přehánět, zvláště na citlivé jedince může mít pití kávy negativní dopad a způsobit poruchy spánku, jejímu pití bychom se měli večer raději vyhnout. Nadměrné pití kávy může způsobit vysoký krevní tlak. Vyvarovat pití kávy by se měli určitě jedinci s žaludečními vředy a jedinci s citlivějším žaludkem by raději měli dát přednost instantní kávě před kávou tureckou. Káva je prostě dobrý sluha, ale zlý pán.
Nejdražší káva světa
O místo nejdražší kávy světa by se právem mohla ucházet káva se zvláštním názvem Kopi Luwak neboli cibetková káva, pocházející z Indonésie. Zrnka této kávy projdou totiž trávicím traktem cibetek, které se kávovými zrny živí a díky trávicím enzymům těchto zvířat, získají kávová zrna nenapodobitelnou chuť a aroma. Tato káva je velmi vzácná, sbírá se ručně a tomu odpovídá i její cena – 50 g této kávy vás může přijít na 700 Kč, ale i na tisíce korun.
Nejznámější druhy kávy
Druhů káv a kávových nápojů je opravdu velké množství. Pojďme si představit alespoň některé z nich.
Espresso – tuto kávu ochutnal snad každý milovník kávy. Z espressa pocházejí další druhy kávových nápojů. Double espreso, je vlastně dvojité espreso s dvojnásobným množstvím kávy, je tedy dosti silné a podávání vody v restauraci či kavárně by k němu mělo být samozřejmostí.
Café lungo – jedná se vlastně o větší nebo-li prodloužené espresso, musí se dbát na správnou přípravu.
Espresso macchiato – jedná se o espresso s trochou mléčné pěny, která by měla být ušlehána ideálně z plnotučného mléka.
Capuccino – oblíbený a dobře známý kávový nápoj s jemnou chutí a bohatou pěnou. Capuccino je espresso s mlékem a mléčnou pěnou, občas posypanou skořicí nebo třeba kousky kakaa či čokolády.
Americano – klasické espresso, ovšem s větším množstvím horké vody v poměru 1:5.
Latte – tato káva je vhodná pro lidi, co mají radši jemnější, méně hořkou chuť. Latte totiž obsahuje mléčnou pěnu a větší množství mléka – především pak Latte macchiato – takže chuť této kávy je opravdu decentní. Správné Latte by mělo mít pěkně oddělené vrstvy mléka, mléčné pěny a kávy. Podáváno by mělo být ve vysoké sklenici.
Frappé – frappé oceníte především v horkých letních dnech. Mělo by pocházet z espressa, mléka a ledu a podávat se ve velké sklenici případně s brčkem.
Alžírská káva – by měla být filtrovaná káva s vaječným koňakem a čerstvě ušlehanou smetanou na povrchu, tato káva se nemusí přislazovat, je sladká sama o sobě.
Irská káva – káva s pravou irskou whisky, která se může přisladit bílým, ale i třtinovým cukrem.
Turecká káva – turecká káva neboli u nás oblíbený „turek“ je mletá zrnková káva, u které by se mělo dbát především na čerstvost – nejlepší je namletá těsně před samotnou přípravou kávy. Voda by neměla přejít varem a před pitím by se káva měla nechat odstát, ale ne příliš dlouho jinak se to negativně podepíše na jejích chuťových vlastnostech.
Autor: Dana Špatenková