Hřebíček, jak ho známe v jeho sušené formě, je usušené poupě s kalichem hřebíčkovce kořenného. Má nasládlou chuť, která přechází často do hořké. Pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii.
Hřebíček pro chuť, vůni i na zuby
Hřebíček v historii
Arabští obchodníci dováželi hřebíček do Evropy už během středověku. Hlavním důvodem velké výpravy Fernaa Magalhaese, který věřil, že plavba západním směrem na Moluky bude kratší než cesta kolem Afriky, byl právě hřebíček – cenný obchodní artikl.
Použití v kuchyni
Používá se při přípravě rýže, masa, sladkých potravin, kompotů, marinád, sterilovaných nálevů i svařeného vína. Je součástí mnoha aromatických směsí, např. garam masaly nebo kari. Skvělou chuť i vůni dodá také celé pečené šunce. Nejlépe vyniká svou specifickou vůní čerstvě mletý. Hlavní součástí aromatické hřebíčkové silice je sloučenina eugenol.
Použití v lidovém léčitelství
Právě fenolitická sloučenina eugenol má výrazné znecitlivující a dezinfekční účinky. Bývá proto používána v zubním lékařství – hřebíčková silice tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu.
Při podávání inhalační formou dezinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Nálev jako čaj uleví při nevolnosti. Při vnějším použití zmírňuje neuralgické a revmatické bolesti.
Voňavé směsi – pot pourri s hřebíčkem
Tradiční způsob, jak uchovat i v zimě vůni letních bylin, je květinové aranžmá v keramické misce nebo bylinkovém košíčku. Směsí usušených rostlin můžeme plnit různé polštářky nebo jiné dekorativní sáčky. Silně aromatické byliny používáme opatrně, abychom nepotlačili jiné, jemnější vůně.
Vonné citrusové pot pourri:
Složení:
• suchá pomerančová kůra
• nové koření
• hřebíček
• kořen kosatce florentského
Kuchyňská vonná směs:
Složení:
• badyán
• bobkový list
• hřebíček
• skořice
• jalovec
• medvědice
Na co si dát pozor: Při sestavování vonných suchých směsí dbáme na to, aby se jednotlivé vůně nepotíraly. Konkrétní množství sušených bylin ve vonné směsi je nutné vyzkoušet a korigovat dle vlastních čichových preferencí.
Jednoduchý jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí
Suroviny:
• 4 jablka
• 4 celé hřebíčky
• 2 celé skořice
• voda
Postup: Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jader. V hrnci je zalijeme vodou, přidáme hřebíček, skořici a vaříme asi 30 minut. Nejlépe chutná kompot vychlazený jako příloha.
Autor: Alžběta Krchová