Domácí vaření patří mezi zdravé návyky a chválíme každého, kdo doma skutečně pravidelně pokrmy připravuje. Vše se dá ale nějak vylepšit a dnes se tedy zaměříme na to, jak šetřit s potravinami a jak v kuchyni šetřit i peněženku.

Neplýtvejte v kuchyni. S těmito tipy ulevíte přírodě i své peněžence_foto Zdroj: pexels.com
Domácí vaření patří mezi zdravé návyky a chválíme každého, kdo doma skutečně pravidelně pokrmy připravuje. Vše se dá ale nějak vylepšit a dnes se tedy zaměříme na to, jak šetřit s potravinami a jak v kuchyni šetřit i peněženku.
Vyhazujete do směsného odpadu zbytky zeleniny, okrájené maso či kosti a skelety? Tyto suroviny rozhodně nepatří do odpadu, skvělé vám poslouží ve vývaru. Z toho si můžete udělat buď polévku, nebo jej použít pro posílení chuti vašich omáček.
Jednoduše všechny zbytky vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Pomalu přiveďte k varu a dle obsahu nechte vařit několik desítek minut (zelenina) až hodin (maso). Vývar můžete dochutit bobkovým listem, novým kořením a samozřejmě solí a pepřem. Chybu neuděláte, pokud do něj dáte jednu cibuli včetně slupky – vývar bude mít lepší barvu.
Další organický odpad, včetně skořápek, můžete kompostovat, nebo vyhodit do bio kontejneru, kde bude náležitě zpracován.
Zejména větší rodiny mají velkou ledničku, někdy dokonce dvě. V zimních měsících můžete jednu z nich s klidem odstavit a balené potraviny skladovat v chladu za oknem. Lednici vždy důkladně zavírejte, nenechávejte ji ani minutu otevřenou, pokud si jen „potřebujete odskočit“. Ztráty chladu jsou obrovské a spotřeba elektřiny zbytečně poroste.
Zapomeňte na neúsporné mytí nádobí ve dřezu. Myčku ale vždy naplňte co nejvíce, než ji pustíte. Nemá smysl mýt nádobí v poloprázdné myčce třikrát za den.
Podívejte se rovněž, jaká je vaše cena elektřiny, vody a plynu. Možná najdete příležitosti k výhodnějším tarifům i jiných dodavatelů. Nechte si zpracovat nezávadné nabídky a uvidíte, zda ušetříte.
Pokud znovu objevujete kouzlo domácích potravin, oprašte i další triky našich babiček. Jak správně bylinky, zeleninu a ovoce skladovat?
Přístup se liší kus od kusu. Zatímco například jablka či brambory je nejlepší skladovat v suchu, chladu a tmě, jiné ovoce bude nejlepší kompotovat nebo zpracovat např. do marmelády.
Některé bylinky je vhodné usušit, dalším bude lépe v mrazáku, jiným zase v bylinkovém pestu, kde jsou naložené v oleji. Naučit se správně skladovat vlastní úrodu je však dalším klíčem k budoucím úsporám.
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living