Domácí vaření patří mezi zdravé návyky a chválíme každého, kdo doma skutečně pravidelně pokrmy připravuje. Vše se dá ale nějak vylepšit a dnes se tedy zaměříme na to, jak šetřit s potravinami a jak v kuchyni šetřit i peněženku.
Neplýtvejte v kuchyni. S těmito tipy ulevíte přírodě i své peněžence
Umíte správně zpracovávat zbytky?
Vyhazujete do směsného odpadu zbytky zeleniny, okrájené maso či kosti a skelety? Tyto suroviny rozhodně nepatří do odpadu, skvělé vám poslouží ve vývaru. Z toho si můžete udělat buď polévku, nebo jej použít pro posílení chuti vašich omáček.
Jednoduše všechny zbytky vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Pomalu přiveďte k varu a dle obsahu nechte vařit několik desítek minut (zelenina) až hodin (maso). Vývar můžete dochutit bobkovým listem, novým kořením a samozřejmě solí a pepřem. Chybu neuděláte, pokud do něj dáte jednu cibuli včetně slupky – vývar bude mít lepší barvu.
Další organický odpad, včetně skořápek, můžete kompostovat, nebo vyhodit do bio kontejneru, kde bude náležitě zpracován.
Ušetřete za energie
Zejména větší rodiny mají velkou ledničku, někdy dokonce dvě. V zimních měsících můžete jednu z nich s klidem odstavit a balené potraviny skladovat v chladu za oknem. Lednici vždy důkladně zavírejte, nenechávejte ji ani minutu otevřenou, pokud si jen „potřebujete odskočit“. Ztráty chladu jsou obrovské a spotřeba elektřiny zbytečně poroste.
Zapomeňte na neúsporné mytí nádobí ve dřezu. Myčku ale vždy naplňte co nejvíce, než ji pustíte. Nemá smysl mýt nádobí v poloprázdné myčce třikrát za den.
Podívejte se rovněž, jaká je vaše cena elektřiny, vody a plynu. Možná najdete příležitosti k výhodnějším tarifům i jiných dodavatelů. Nechte si zpracovat nezávadné nabídky a uvidíte, zda ušetříte.
Naučte se skladovat úrodu
Pokud znovu objevujete kouzlo domácích potravin, oprašte i další triky našich babiček. Jak správně bylinky, zeleninu a ovoce skladovat?
Přístup se liší kus od kusu. Zatímco například jablka či brambory je nejlepší skladovat v suchu, chladu a tmě, jiné ovoce bude nejlepší kompotovat nebo zpracovat např. do marmelády.
Některé bylinky je vhodné usušit, dalším bude lépe v mrazáku, jiným zase v bylinkovém pestu, kde jsou naložené v oleji. Naučit se správně skladovat vlastní úrodu je však dalším klíčem k budoucím úsporám.