Suroviny
- hlíva ústřičná 300 g
- čerstvý sýr 200 g
- ocet (ovocný, např. jablečný) 40 g
- majonéza 60 g
- citronová šťáva 10 g
- chleba (na chipsy) 80 g
- pažitka 5 g
Bbq kořenicí směs
- mletá uzená paprika 4 g
- římský kmín (mletý) 2 g
- černý pepř (čerstvě namletý) 4 g
- mletý koriandr 2 g
- sušený zázvor 2 g
- mletá pálivá paprika 2 g
- sůl 4 g
Tento a další pokrmy z Long Story Short je možné ochutnat v rámci Elimon FRESH festivalové tour ještě v Brně na Špilberku 31. 5.-1. 6. nebo v Pardubicích 21.-22. 6.

Postup přípravy
- Příprava sýrového krému: V misce smíchejte čerstvý sýr s ovocným octem. Důkladně promíchejte, aby vznikl jemný a hladký základ.
- BBQ majonéza: Ve druhé misce smíchejte připravené BBQ koření s majonézou a citronovou šťávou. Tato ochucená majonéza bude sloužit k marinování hlívy.
- Hlíva: Hlívu natrhejte na menší proužky a obalte ji v BBQ majonéze. Poté ji opečte na rozpálené pánvi nebo ogrilujte dozlatova a dokřupava.
- Chlebové chipsy: Chleba nakrájejte na tenké plátky, rozložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut – dokud nebude krásně křupavý.
- Servírování: Na talíř rozetřete vrstvu sýrového krému. Navrch rozložte grilovanou hlívu, posypte nasekanou pažitkou a ozdobte chlebovými chipsy.
Prima tipy navíc…
- Toto jídlo je skvělé jako předkrm nebo lehká večeře – voňavá, křupavá a lehce pikantní.
- Grilovaná hlíva má skvělou texturu – lehce křupavou, masitou a zároveň šťavnatou. Díky BBQ koření získá kouřový nádech, který připomíná klasické grilované maso. Ideální volba pro vegetariány i milovníky street foodu.
- Spojení jemného čerstvého sýra s ovocným octem dodá celému jídlu příjemnou svěžest a lehce pikantní kontrast k zemitosti hub a výraznosti BBQ majonézy.
- Chlebové chipsy přidávají křupavost, která je pro vyvážený zážitek klíčová. Pokud chcete ještě něco navíc, můžete přidat i pár orestovaných semínek nebo oříšků (např. slunečnice, kešu).
- Snadno z toho uděláte čistě rostlinné jídlo – stačí vyměnit čerstvý sýr a majonézu za veganské alternativy. Chuť i struktura zůstane velmi podobná.
Vysoká gastronomie v hostelu nás baví
Když se mezi gastro nadšenci začalo skloňovat jméno Petr Heneš a hostel Long Story Short, bylo to jako zjevení. Absolutně nový a překvapivý koncept si rychle získal skalní fanoušky a návštěva tohoto podniku se při cestě do Olomouce stala téměř povinností. Kromě designových pokojů a interiéru celého hotelu zde najdete i vyhlášenou restauraci s originálním rukopisem, ale i kavárnu s výběrovou kávou a skvělou pekárnou.
- Patříte mezi přední jména české gastronomie a v oboru působíte už řadu let. Co vás na této práci stále baví?
Je toho víc, co mě na téhle práci baví. Jedna z hlavních věcí je můj tým. Jsme skupina několika lidí a téměř všichni to děláme s nadšením, úsměvem a odhodláním. Skvěle si rozumíme a je krásné sledovat, jak spolu rosteme – a to nejen profesně. Díky Longu už vzniklo pár manželství a narodily se děti. To je pro mě obrovská podpora a zároveň důvod, proč nevyhořet. Jsme gastro rodina!
- Vaše olomoucká restaurace Long Story Short je oblíbeným místem nejen mezi nadšenci do gastronomie, ale sbírá i odborná ocenění. V čem podle vás tkví její úspěch?
Děkuju, to je milé, že to tak vnímáte. Úspěch Long Story Short je podle mě jednoduchý – děláme věci po svém a moc se neřídíme pravidly. Nedávno jsem byl hostujícím kuchařem jinde a atmosféra v kuchyni tam byla tak napjatá, že to bylo až nepříjemné. Já se snažím dělat všechno s úsměvem a dobrou náladou. Své kolegy znám opravdu dobře a vím, co od koho můžu čekat. Nezatěžuji je věcmi, které by pro ně byly zbytečně těžké – a tím se vyhýbáme zbytečným střetům. Gastro podnik je jako hodinový strojek – všechna ozubená kolečka do sebe musí perfektně zapadat. A já jsem ten hodinář, který hlídá, aby to tak bylo.
- Jak podle vás bude vypadat česká gastronomická scéna za deset let?
Přál bych si, aby vypadala podobně jako dnes – jen aby i v menších městech vzniklo víc skvělých podniků. Takových, díky kterým Lukáš Hejlík vydá svoji desátou Gastromapu :). Chci, aby gastronomii dělali lidé, kteří to milují, a aby se sem tam stala chyba, která je posune dál. A jestli bude v kurzu víc zelenina než maso? To neřeším – důležité je, aby to lidi bavilo.
