Suroviny
- kuřecí stehno (s kostí a kůží) 8–10 ks
- med 125 ml
- pomerančová šťáva 250 ml
- rozmarýn 3 lžíce
Pomerančový salát
- pomeranč 3 ks
- fenykl 1 ks
- limetka 1/2 ks
- sušené datle 10–15 ks
- baby špenát 50 g
- olivový olej 3 lžíce
- pistácie (nasekané) 3 lžíce
- sůl
- pepř
Aktuální stav je následující – jeden lazar Matyáš, jedna nemocná Blanka. U Adama ve školce jsou 4 z 30 dětí a já jsem si zakázal být nemocný. A k mému cíli nám mají pomáhat právě pomeranče. Vitamín C je potřeba a neustále ho doplňujeme. Tentokrát jsme zkusili využít pomeranče trochu jinak a dokonce jsme si dovolili dětem nabídnout zeleninu. Jak jsou zesláblé, tak nám ani nehodili plné talíře zpátky na hlavu.
Postup přípravy
- Ve větší míse smíchejte pomerančovou šťávu s medem a nasekaným rozmarýnem. Marinádu osolte, opepřete, přidejte kuřecí stehna, dobře promíchejte a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- V troubě rozehřejte gril. Naložená kuřecí stehna rozložte na plech vyložený alobalem a grilujte dokřupava (12–15 minut). V průběhu grilování potírejte kuřecí kousky zbylou marinádou. Po upečení nechte maso 10–15 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte pomerančový salát. Pomeranče zbavte s pomocí nože kůry a nakrájejte je na tenké plátky. Fenykl rozčtvrťte, zbavte ho tvrdého jádra, nakrájejte na tenké plátky a ihned ho pokapejte šťávou z ½ limetky (zabráníte ztmavnutí). Nakrájený fenykl, pomeranče, špenát a datle dejte do mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a prsty jemně promíchejte. Připravený salát dejte na servírovací tác, na něj rozložte ugrilované kousky a vše posypejte nasekanými pistáciemi. Ihned podávejte.