Dezert
- směs na přípravu žloutkových věnečků 1 dávka
Polévka
- kuřecí vývar 150 g
- máslo 1 lžíce
- pepř 1 špetka
- olivový olej 1 lžíce
- bílé víno 200 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- rohlík ( - volitelné ) 3 kusy
- petržel 1 dávka
- tvrdý sýr 1 dávka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Polévka:Francouzská cibulačka s krutonypostup:
Větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo a lžíci oleje. Orestujeme pomalu dozlatova. Takto upravenou cibuli lehce poprášíme hladkou moukou, dále restujeme a po chvilce přidáme víno. Přivedeme do varu a ihned zalijeme kuřecím vývarem. Podle potřeby ještě můžeme zahustit instantní jíškou nebo skleničkou máčeného škrobu (to ale až ke konci vaření). Vaříme ještě minimálně čtvrt hodiny.
Pečivo nakrájíme na malé kostičky a rychle je osmahneme na trošce másla. Podáváme k polévce zvlášť v mističce. Těsně před podáváním nasypeme na polévku v talíři trochu sýra.