Suroviny
- želatina (prášková) 2 lžičky
- smetana ke šlehání 500 ml
- moučkový cukr 40 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- rostlinný olej (na vymazání formiček)
- bílá čokoláda 50 g
- hořká čokoláda 50 g
- jahody 100 g
Postup přípravy
- Do kastrůlku dejte 2–3 lžíce vody, vsypte do ní želatinu, promíchejte a nechte nabobtnat asi 5 minut. 6 formiček nebo šálků o objemu asi 125 ml vytřete olejem.
- Do jiného kastrůlku vlijte smetanu, přidejte moučkový a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. Poté odeberte půlku směsi a přelijte ji do jiného kastrůlku. Do jedné části rozlámejte hořkou čokoládu, do druhé bílou a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Do obou kastrůlků rozdělte napůl nabobtnalou želatinu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, aby se želatina rozpustila.
- Část bílé směsi (nebo celou) nalijte do formiček a dejte na 20 minut do mrazáku. Přes ni poté nalijte opět část nebo celou tmavou směs. Pokud budete tvořit pruhovanou panna cottu, vždy po dolití další části dejte formičky zamrazit. Až budete mít dezerty hotové, dejte je na 5 hodin do lednice vychladit a ztuhnout.
- Deset minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte z formiček. Ozdobte čerstvými jahodami, případně omáčkou ze svařených jahod a cukru.
Dvoubarevná panna cotta2 Zdroj: Michal Šajmir