Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem
Zdroj: kuchařka Jednoduchý stůl
Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem
Zdroj:
kuchařka Jednoduchý stůl
Moje hodnocení
9x
Kouzlo dušených mas spočívá v tom, že zpravidla stačí naskládat všechny suroviny do hrnce, přiklopit – a na jednu až dvě hodiny si odpočinout a můžete servírovat. V tomto receptu se v omáčce s masem uvaří i knedlíky, takže vám opravdu stačí jen jeden větší hrnec.
4 porce
60 minut
Maso
hovězí maso
(kýta, roštěnec, plec, krk nebo kližka)
1 kg
Maso zbavte případných blanek a nakrájejte ho na kostičky. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte na střední teplotě olivový olej. Pancettu nakrájejte na kostičky a opékejte ji na oleji 2 minuty, až zezlátne a bude křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou.
Zvyšte teplotu a po dávkách orestujte všechno maso dohněda. Česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, celer na plátky. Cibulky oloupejte. K masu vsypte pancettu, česnek, mrkev, celer, cibulky, pokrájená rajčata a bobkové listy, přilijte víno, promíchejte, zakryjte poklicí, stáhněte teplotu na nízkou a nechte mírně probublávat zhruba 1 hodinu.
Mezitím připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, petržel a sůl. Máslo nakrájejte do mísy na kostičky a ručně je zapracujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte 1 lžíci studené vody a vypracujte pomocí nože kompaktní těsto. Rukama se ho dotýkejte už co nejméně, aby neřídlo. Rozdělte ho na osm dílů a vytvarujte z každého malou kuličku.
Po hodině dušení masa vložte knedlíky do kastrolu, znovu ho přikryjte pokličkou a vařte na mírném stupni dalších 25 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.