Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Dušená oháňka s tarhoňou

4 porce
nad 2 hodiny
Dušená oháňka s tarhoňou
Dušená oháňka s tarhoňou Autor: Menu podle Koko
Recept jako stvořený pro multifunkční nebo pomalý hrnec – zkrátka pro přístroj, který dokáže při minimální spotřebě energie a nízké teplotě táhnout méně kvalitní a tužší maso, aby se proměnilo doslova v dort. Někdy to, pravda, trvá i celý den, ale je to den bez aktivního pobíhání po kuchyni.
Reklama

Jistěže můžete stejně postupovat i na plotýnce, jen pak musíte průběžně kontrolovat, jak moc voda bublá, jak rychle klesá její hladina a zda není nutno doplňovat. Nehledě na neúspornost (nebo dokonce nebezpečnost) takového postupu. Pomalé moderní vymoženosti umožní založit, podlít, přiklopit a dusit bez jakýchkoli starostí. A najednou, ve chvíli, kdy už jste na jídlo skoro zapomněli, připomene vám ho nejen provoněný byt, ale i signalizační pípání. Oháňka tehdy potřebuje už jen trochu vaší péče a uznání. V duchu ještě poděkujte času, který se tentokrát uvolil pracovat pro vás.

Reklama

Postup

  1. Rozložte oháňky do hrnce, přidejte passatu, bobkový list, pepř a sůl a zalijte vařící vodou tak, aby byly oháňky potopené. Větší vědu v tom nehledejte, o efekt se postará předlouhé dušení. Maso musí odpadat od kosti takovým způsobem, že byste ho mohli krájet i čajovou lžičkou. Tohle stadium nastane přibližně po šesti hodinách tažení při necelých 100 stupních. Přesně podle toho si svůj multifunkční nebo pomalý hrnec také nastavte.
  2. Je čas na tarhoňu. Respektujte návod na obalu. Ale většinou stačí sebrat tuk z dušení masa, rozehřát ho na pánvičce a orestovat těstovinu, aby některé kuličky začaly hnědnout. To zabere asi 5 minut. Následně přelijte vydušenou šťávou, aby hladina sahala 1,5 cm nad tarhoňu. Přiklopte a duste na mírném ohni asi 13 minut – tedy dokud těstoviny nezměknou a šťáva se nevyvaří. Ochutnejte, zda není nutno dosolovat.
  3. Abyste pokrm oživili a přidali i něco svěžího, nezapomeňte na sezonní zeleninu. Rozeberte ji na tak malé části, aby jí postačilo jen pár minut restování na pánvi (opět na tuku z dušení), aby změkla a mohla se podávat spolu se vším ostatním.
Reklama

Dušená oháňka s tarhoňou Foto:

Dušená oháňka s tarhoňou                                                                       Foto: Menu podle Koko

Menu podle Koko Foto: Veronika Koko Kokešová

Veronika Kokešová, známá coby blogerka a moderátorka Koko, představuje svou první kuchařskou knihu, která obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezonu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé. A proč je Menu podle Koko – kuchařka plná videí? Každý recept obsahuje QR kód, díky němuž si můžete přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář.

Videa se od října 2014 postupně spouštějí nejen na blogu, ale také pod názvem Menu podle Koko na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezoně.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama