Houbové ragú
- hlíva ústřičná 350 g
- žampiony 375 g
- houby (mražené lesní) 400 g
- smetana (farmářská 31%) 250 ml
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- bílé víno 1 dcl
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- máslo 30 g
- olivový olej
- sůl
- pepř
- muškátový květ špetka
- medvědí česnek svazek
Domácí těstoviny
- hladká mouka (hladká mouka typu 00) 500 g
- mouka semola (semolina) 150 g
- žloutek (žloutky) 150 g
- vejce (Vejce) 3 ks
Postup přípravy
- Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Hlívu nakrájejte na kousky.
- Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozpusťte máslo a přilijte k němu trochu olivového oleje.
- Do pánve nyní vhoďte cibuli s česnekem, ztlumte plamen a restujte.
- Když je cibule sklovatá, přidejte nakrájené čerstvé houby a přidejte i ty mražené. K houbám přilijte víno.
- Na vyšším středním plameni nyní duste, přidejte sůl, pepř a muškátový květ.
- Když jsou houby podušené, přidejte smetanu, chvíli ještě směs duste, ale smetana by se neměla moc zredukovat.
- Nakonec přidejte šťávu z citronu a posekaný medvědí česnek.
- Těstoviny: Všechny suroviny nasypte do mísy od robota. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízkém stupni těsto cca 10 minut zpracovávat.
- Hotové těsto rozdělte na 4 části a z každé vyválejte obdélník tak, aby se vešel do stroje na těstoviny.
- Těsto nejprve třikrát projeďte na té části strojku, kde je váleček. Ten koriguje tloušťku těsta. Nejprve zvolte největší možnou tloušťku, poté ji zmenšujte, aby se těsto ztenčilo do požadované tloušťky.
- Když máte tenké a dlouhé těsto, vyměňte nástavce a vytvořte požadovaný tvar těstovin.
- Vařte ve vroucí osolené vodě cca 1–2 minuty. Po uvaření smíchejte s houbovým ragú.
- Zastřené vejce: Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vejce rozklepněte zvlášť do misky.
- Když voda vře, pomocí metličky udělejte ve vodě vír. Do vody vhoďte vejce z misky, po minutě vyndejte a podávejte.
Náš tip: Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou