Suroviny
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
 - česnek (na plátky) 3 stroužky
 - červená cibule (nakrájená na kolečka) 1 ks
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř
 - oregano (sušené)
 - bazalka (sušená)
 - sušená rajčata (nakrájená na proužky) 80 g
 - černé olivy (bez pecky, podélně rozpůlené) 15 ks
 - klobása (ostrá, nakrájená na kolečka) 1 nožička
 - rajčatové pyré (domácí rajčatová směs nebo passata) 800 g
 - cukr 1 lžička
 - tagliatelle 400 g
 - parmazán 50 g
 - bazalka (čerstvá na ozdobu)
 
    
    
Postup přípravy
- V kastrolu si rozpalte olej, na něm opečte dosklovata česnek a cibuli, osolte, opepřete a přidejte oregano a (sušenou) bazalku. (Jako první věc můžete do oleje přidat najemno nakrájenou ančovičku). Pak přidejte i sušená rajčata, olivy a klobásu, a společně několik minut opékejte.
 - Po těchto několika minutách si dejte vařit čerstvé těstoviny a než se vám těstoviny uvaří (u čerstvých je to do 5ti minut) , dokončete omáčku: do kastrolu přidejte zavařenou domácí rajčatovou směs, znovu osolte, přidejte trošku cukru, promíchejte a na mírném plameni ještě chvíli vařte.
 - Pokud by loupaná rajčata byla příliš vodnatá a vy chcete omáčku hustší, nechte ji vyvařit, moukou ji nezaprašujte.
 - Uvařené těstoviny slijte, zamíchejte do nich rajčatovou směs, a na talířích sypejte parmazánem a posekanou čerstvou bazalkou.