Suroviny
- čočka 500 g
- saturejka (sušená) 3 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- klobása (pikantní papriková nebo chorizo klobása) 1 nožička
- česnek 3 stroužky
- mrkev 3 ks
- mletá uzená paprika 1–2 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- špaldová hladká mouka 3 lžíce
- bobkový list 4 ks
- vinný ocet 4 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- brambory 4 ks
- vejce (nemusí být) 6 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Suchou čočku propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Poté znovu propláchněte, zalijte novou vodou, osolte, přidejte 1 lžíci sušené saturejky a vařte 30–45 minut doměkka (každé čočce to trvá různě dlouho, podle stáří).
- Mezitím ve velkém nepřilnavém kastrolu orestujte na olivovém oleji nakrájené cibule a pikantní paprikovou klobásu na čtvrtkolečka. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a mrkve nakrájené na kostičky. Zarestujte a zasypte uzenou paprikou, římským kmínem a hladkou moukou. Opět zarestujte, aby se paprika rozvoněla, ale nesmí se připálit!
- Pak přilijte asi hrnek horké vody, rozmíchejte dohladka, přihoďte brambory nakrájené na malé kostičky a dolijte horkou vodou (do konzistence hustého buřtguláše ;) Osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a 2 lžíce saturejky. Přikryjte, zmírněte plamen na minimum a duste asi 15–20 minut doměkka, občas promíchejte.
- Poté přimíchejte slitou uvařenou čočku. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby, přilijte asi 4 lžíce octa nebo více podle chuti, nechte přejít varem a nakonec vmíchejte nasekanou petržel.
- Můžete podávat s vajíčkem, které jste vařili 6 minut.
PRIMA TIP: Pokud vám uvařená čočka zbyde, můžete ji naředit vývarem nebo vodou, dochutit solí a pepřem, případně ještě octem a máte výbornou čočkovou polévku.
Vyzkoušejte také recept na klasickou čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE