S Klárou v kuchyni: Pikantní čočka s klobásou a zeleninou

Moje hodnocení
37x

Čočka je veskrze geniální jídlo! Je zdravá, moc dobrá a také velmi levná. Za pár korun s ní dokážete nakrmit plný barák lidí, takže se hodí třeba jako společné jídlo na horské chalupě. V Čechách se nejčastěji připravuje nakyselo se sázeným vejcem a kyselou okurkou, ale pokud chcete zkusit něco nového, máme pro vás recept na tuhle výtečnou lehce pikantní čočku, v které je navíc i nějaká zelenina a voňavé bylinky.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • čočka 500 g
  • sůl
  • sušená saturejka 3 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule 2 ks
  • pikantní papriková klobása (nebo chorizo klobása) 1 nožička
  • česnek 3 stroužky
  • mrkev 3 ks
  • mletá uzená paprika 1–2 lžíce
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • hladká mouka (špaldová) 3 lžíce
  • čerstvě namletý pepř
  • bobkový list 4 ks
  • vinný ocet 4 lžíce
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • brambory 4 ks
  • vejce (nemusí být) 6–8 ks

Postup přípravy

  1. Suchou čočku propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Poté znovu propláchněte, zalijte novou vodou, osolte, přidejte 1 lžíci sušené saturejky a vařte 30–45 minut doměkka (každé čočce to trvá různě dlouho, podle stáří).
  2. Mezitím ve velkém nepřilnavém kastrolu orestujte na olivovém oleji nakrájené cibule a pikantní paprikovou klobásu na čtvrtkolečka. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a mrkve nakrájené na kostičky. Zarestujte a zasypte uzenou paprikou, římským kmínem a hladkou moukou. Opět zarestujte, aby se paprika rozvoněla, ale nesmí se připálit!
  3. Pak přilijte asi hrnek horké vody, rozmíchejte dohladka, přihoďte brambory nakrájené na malé kostičky a dolijte horkou vodou (do konzistence hustého buřtguláše ;) Osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a 2 lžíce saturejky. Přikryjte, zmírněte plamen na minimum a duste asi 15–20 minut doměkka, občas promíchejte.
  4. Poté přimíchejte slitou uvařenou čočku. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby, přilijte asi 4 lžíce octa nebo více podle chuti, nechte přejít varem a nakonec vmíchejte nasekanou petržel.
  5. Můžete podávat s vajíčkem, které jste vařili 6 minut.

PRIMA TIP: Pokud vám uvařená čočka zbyde, můžete ji naředit vývarem nebo vodou, dochutit solí a pepřem, případně ještě octem a máte výbornou čočkovou polévku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty