Najděte si recept
Na co máte chuť?

S Klárou v kuchyni: Pikantní čočka s klobásou a zeleninou
Čočka je veskrze geniální jídlo! Je zdravá, moc dobrá a také velmi levná. Za pár korun s ní dokážete nakrmit plný barák lidí, takže se hodí třeba jako společné jídlo na horské chalupě. V Čechách se nejčastěji připravuje nakyselo se sázeným vejcem a kyselou okurkou, ale pokud chcete zkusit něco nového, máme pro vás recept na tuhle výtečnou lehce pikantní čočku, v které je navíc i nějaká zelenina a voňavé bylinky.
do 1 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- čočka 500 g
- sůl
- sušená saturejka 3 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- pikantní papriková klobása (nebo chorizo klobása) 1 nožička
- česnek 3 stroužky
- mrkev 3 ks
- mletá uzená paprika 1–2 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- hladká mouka (špaldová) 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- bobkový list 4 ks
- vinný ocet 4 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- brambory 4 ks
- vejce (nemusí být) 6–8 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Suchou čočku propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Poté znovu propláchněte, zalijte novou vodou, osolte, přidejte 1 lžíci sušené saturejky a vařte 30–45 minut doměkka (každé čočce to trvá různě dlouho, podle stáří).
- Mezitím ve velkém nepřilnavém kastrolu orestujte na olivovém oleji nakrájené cibule a pikantní paprikovou klobásu na čtvrtkolečka. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a mrkve nakrájené na kostičky. Zarestujte a zasypte uzenou paprikou, římským kmínem a hladkou moukou. Opět zarestujte, aby se paprika rozvoněla, ale nesmí se připálit!
- Pak přilijte asi hrnek horké vody, rozmíchejte dohladka, přihoďte brambory nakrájené na malé kostičky a dolijte horkou vodou (do konzistence hustého buřtguláše ;) Osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a 2 lžíce saturejky. Přikryjte, zmírněte plamen na minimum a duste asi 15–20 minut doměkka, občas promíchejte.
- Poté přimíchejte slitou uvařenou čočku. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby, přilijte asi 4 lžíce octa nebo více podle chuti, nechte přejít varem a nakonec vmíchejte nasekanou petržel.
- Můžete podávat s vajíčkem, které jste vařili 6 minut.
PRIMA TIP: Pokud vám uvařená čočka zbyde, můžete ji naředit vývarem nebo vodou, dochutit solí a pepřem, případně ještě octem a máte výbornou čočkovou polévku.
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))