Suroviny
- červené víno 1 litr
- hovězí kýta 1,5 kg
- cibule (velká) 1 kus
- česnek 1/2 palice
- bobkový list 2–3 ks
- pepř celý 8 kuliček
- bylinky (čerstvé - rozmarýn, tymián, majoránka)
- slanina 200 g
- olivový olej 5 lžic
- mrkev 200 g
- cibule (malé cibulky) 15 ks
- žampiony (malé) 200 g
- řapíkatý celer 200 g
- koňak 2 cl
Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kostky asi 3 x 3 cm. Velkou cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na kousky velké asi 3 cm. Vložte do mísy na marinování, zalejte vínem a přidejte všechno koření. Nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.
- Druhý den slijte maso přes síto, víno z marinády uschovejte. Ve velkém kastrolu dejte dobře vyškvařit slaninu nakrájenou na malé kostičky, přidejte olivový olej, malé cibulky a z marinády uschovaný řapíkatý celer a mrkev a vše dozlatova opečte.
- Opečenou zeleninu vyjměte a v kastrolu orestujte ze všech stran maso s česnekem nakrájeným na plátky.
- Když je maso ze všech stran opečené, přidejte zpátky orestovanou zeleninu, koření z marinády a vše zalijte vínem z marinády. Jemně osolte, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a na velmi mírném plameni nechte probublávat až do úplného změknutí masa. Minimálně 3 hodiny.
- Před koncem vaření osmahněte žampiony překrojené napůl na másle. Na posledních 10 minut je přidejte k masu a společně provařte. Na závěr zjemněte střikem kvalitního koňaku.