Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai  Foto:
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai
Foto: Michal Šajmir

Tradiční thajská polévka se neobejde bez kuřecího masa a kokosového mléka, které jí dodává specifickou chuť. Koření a další dochucovadla spolu vytvářejí rafinovanou kombinaci chutí a barev.

Suroviny
kokosové mléko 700 ml
kuřecí vývar 300 ml
citronová tráva 2–3 ks
chilli papričky 2–3 ks
limetové listy 5–6 ks
rybí omáčka 5 lžic
kuřecí prsa, pokrájená na nudličky 200 g
menší loupané krevety 200 g
limetová šťáva 4–5 lžic
třtinový cukr 1 lžíce
galangal kořen, oloupaný a pokrájený na plátky 5 cm
Postup
1

Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájejte proti vláknům na tenké proužky. Ve woku nebo v hrnci smíchejte kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přiveďte k varu. Doporučujeme krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší než to z plechovky.

2

Přidejte citronovou trávu, nakrájený oloupaný galangal, limetkové listy a celé chilli papričky. Ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky a vařte na mírném až středním plameni asi 10 minut.

3

Přidejte pokrájená kuřecí prsa, krevety a promíchejte. Jelikož v tuto chvíli je na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vařte za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidejte zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, třtinový cukr a 1–2 lžíce rybí omáčky. Dle chuti můžete použít trochu limetkové šťávy anebo přidat trochu soli.

4

Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť, zjemněnou kokosovým mlékem.

Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai  Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama