Těstoviny s máslovou dýní a smaženou šalvějí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Těstoviny s máslovou dýní a smaženou šalvějí Foto:
Těstoviny s máslovou dýní a smaženou šalvějí
Foto: All

Křupavá pancetta i šalvěj dodají těmto těstovinám skvělý šmrnc. Skvěle se k nim hodí podzimní dýně a celý pokrm dovede k dokonalosti zkaramelizovaná cibulka. Neodoláte!

Suroviny
malá máslová dýně cca 700 g
olivový olej 2 lžíce
mořská sůl a pepř
pancetta, nakrájená na malé kostičky 225 g
malá cibule, oloupaná a nakrájená na tenké měsíčky 1 ks
těstoviny (např. fettuccine nebo špagety) 455 g
smetana 1/4 hrnku
máslo 1 lžíce
šalvěj malý svazek
Postup
1

Předehřejte troubu na 190 °C. Dýni oloupejte a nakrájejte na asi centimetr široké plátky. Rozložte je na plech, zakápněte olivovým olejem a posypejte solí a pepřem. Trochu je pootáčejte, aby se obalily v oleji z obou stran. Dýni pečte doměkka a lehce ji i zkaramelizujte (cca 20–25 minut; zkontrolujte a obraťte po 10 minutách). Když je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a vložte do mixéru – ten zatím dejte stranou.

2

Rozehřejte pánev na středním plameni a přidejte kostičky pancetty. Restujte dokřupava a dohněda ze všech stran. Když je hotová, vysušte ji na papírové utěrce. Jen 2 lžíce výpeku z pánve si schovejte, ostatní můžete vylít. Ten na pánvi opět rozehřejte a přidejte cibuli. Restujte asi 15 minut (dokud nebude cibule lehce zkaramelizovaná a křupavá).

3

Mezitím přiveďte k varu osolenou vodou v hrnci. Uvařte vybrané těstoviny podle návodu a sceďte – 1 hrnek vody z těstovin si uschovejte. Tu nalijte k dýni v mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte na hladké pyré: smíchejte s uvařenými těstovinami.

4

Těsně před podáváním rozpusťte na malé pánvi lžíci másla a smažte lístky šalvěje dokřupava asi 2 minuty. Těstoviny rozdělte na talíře, posypejte pancettou, zkaramelizovanou cibulkou a osmaženou šalvějí. Ihned podávejte.

Těstoviny s máslovou dýní a smaženou šalvějí 2 Foto:

Těstoviny s máslovou dýní a smaženou šalvějí; foto: katieatthekitchendoor.com

Videa

reklama

reklama