Telecí líčka s bramborovou kaší

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Telecí líčka s bramborovou kaší Foto:
Telecí líčka s bramborovou kaší
Foto: Už dost šéfe!

Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A opravdu stojí za to, maso je křehké, šťavnaté a při pomalé úpravě se přímo rozplývá na jazyku.

Suroviny
telecí líčka 800 g
hovězí vývar 100 ml
olej 50 ml
mrkev (+ půl mrkve na ozdobu) 1 ks
celer (+ půl celeru na ozdobu) 300 g
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
majoránka a pár lístků do hotové omáčky 4 větvičky
žampiony, nakrájené na osminky 8 ks
červené víno 300 ml
kvalitní rajský protlak 2 lžíce
víno Marsala 150 ml
máslo, nakrájené na drobné kostičky 50 g
nasekaná plochá petrželka 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
bramborová kaše jako příloha
Postup
1

V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka.

2

Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven.

3

Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalejte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří.

4

Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste doměkka přibližně 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte.

5

Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí.

6

Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Každou středu ve 21.45 na Primě sledujte návrat Zdeňka Pohlreicha do restaurací, kam zavítal s pořadem Ano, šéfe!

Už dost, šéfe!

Už dost, šéfe!

"Vždycky jsem si myslel, že největším uměním je schopnost odejít včas. Pořad Ano, šéfe! asi určitě končí. Rád bych se s vámi podělil o svoje názory na podnikání v gastronomii avzpomínky na nejlepší i nejhorší situace z natáčení.

V knize najdete nejen fotogarafie a hlášky, ale hlavně mé nejoblíbenější recepty, které vám připomenou, že tohle řemeslo se dá dělat i dobře."

Zdeněk Pohlreich

Videa

reklama

reklama