Tandoori losos s kořeněnou čočkou a rajtou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tandoori losos s kořeněnou čočkou a rajtou  Foto:
Tandoori losos s kořeněnou čočkou a rajtou
Foto: Pryč s cukrem

Nejste-li v časové tísni, zkuste lososa půlhodinku marinovat, aby se chutě usadily. Mezitím si připravte výtečnou čočku obarvenou na žluto zdravou a lahodnou kurkumou. A nezapomeňte přidat rajtu, čerstvá rajčata a citron na pokapání – jídlo opravdu probudí.

Suroviny
losos s kůží 4 filety (každý asi 180 g)
olivový olej 1 lžíce
mořská sůl
Marináda:
česnek, oloupaný a nastrouhaný 1 stroužek
čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný 2cm kousek
mletý římský kmín 1 lžička
mletá kurkuma 1 lžička
špetka mořské soli
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
mletá paprika 1 lžička
kajenský pepř 1/2–1 lžička
Kořeněná čočka:
mletá kurkuma 1 lžíce
mletý římský kmín 1 lžička
kajenský pepř 1 lžička
mletý koriandr 1 lžička
mletá skořice 1 lžička
hořčičné semínko 1 lžička
olivový olej 1 lžíce
cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky 1 ks
čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný 5cm kousek
konzervovaná hnědá čočka, propláchnutá 2x 400 g
Rajta:
malá okurka, nastrouhaná a vymačkaná (zbavená přebytečné tekutiny) 1 ks
čerstvá máta, nasekaná 1 malý svazek
K podávání:
klínky citronu
mladé špenátové lístky 1 hrst
cherry rajčátka, nakrájená 1 hrst
Postup
1

Ve velké míse smíchejte všechny přísady na marinádu. Vložte do ní filety z lososa a smočte je tak, aby kůže zůstala čistá. V případě dostatku času lososa zakryjte a na 30 minut odložte do chladničky.

2

Na kořeněnou čočku pražte nasucho koření v pánvi na středním ohni asi minutu, aby se oříškově rozvonělo. Přidejte olivový olej, cibuli a zázvor, opékejte 3 5 minut, až cibule změkne. Pak vsypte čočku a míchejte, dokud se neprohřeje.

3

Lososa vyjměte z marinády, kůži pořádně osolte, aby se tak snadno nepřichytávala k pánvi. Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej (nebo použijte gril) a lososa položte kůží dolů. Opékejte 3 minuty, pak rybu obraťte a opékejte 23 minuty z druhé strany zvnějšku by měl být losos matný až na 1 cm od prostředka dolů. Uvnitř bude ve středu mírně červenavý. Jestli dáváte přednost zcela propečené rybě, opékejte ji po druhé straně o 2 minuty déle. Lososa nechte před podáváním 2–3 minuty odpočinout.

4

V míse smíchejte všechny suroviny na rajtu.

5

Lososa podávejte s čočkou a klínkem citronu na pokapání, se špenátem, rajčátky a rajtou.

Tandoori losos s kořeněnou čočkou a rajtou  Foto: Tandoori losos s kořeněnou čočkou a rajtou; foto: Pryč s cukrem

Pryč s cukrem

Pryč s cukrem Foto:

Tori Haschka

Chcete získat víc energie, zhubnout pár kilogramů a udržet si to? Toužíte mít lepší pleť? Přejete si, aby vaše strava byla nápaditější a nebyla založena na pečivu, bramborách, těstovinách a rýži?

Australanka Tori Haschka, autorka uznávaných knih o jídle a cestování i jednoho z nejlepších kulinárně cestovatelských blogů na světě, vám se svými sytivými a lahodnými recepty ukáže, jak na to. Hledala inspiraci po celém světě a postupně se zamilovala hlavně do semínek a luštěnin. Díky jejím receptům a radám přestanete být závislí na sacharidech chudých na živiny. Čeká vás povzbuzení a posilnění k snídani, lehké dobroty k zobání na párty, jiný pohled na téma tekutý oběd neboli polévky, netradiční přílohy a saláty, letní libové hody, hřejivá podzimní jídla a božské dezerty.

A co k tomuto způsobu stravování potřebujete především? Tvořivost v kuchyni a tou se od Tori jistě „nakazíte".

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama