Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:
Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida
Foto: archiv Babiččina zahrada

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.

Suroviny
Svíčková:
olej 50 g
hovězí loupaná plec 700 g
slanina 100 g
mrkev 200 g
celer a petržel 200 g
cibule 200 g
plnotučná hořčice 20 g
oloupaný citron 40 g
bílé víno 200 ml
hovězí vývar 700 ml
smetana 200 ml
nové koření
sůl
bílý vinný ocet
Karlovarský knedlík:
toastový chléb 350 g
mléko 300 g
hladkolistá petržel 20 g
bílky vyšlehané do sněhu 4 ks
Postup
1

Loupanou plec osolte, opepřete, svažte provázkem a opečte v kastrolu nebo pekáčku na oleji ze všech stran. Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte ji dozlatova, přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem, které vyvařte.

2

Mezitím si vedle v rendlíku dejte vařit celý pepř, nové koření a bobkový list s trochou vody.

3

K zelenině vraťte opečené maso a podlijte ho hovězím vývarem a vývarem z koření.

4

Pomalu duste přikryté, až maso bude měkké, poté ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a poté ji propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a octem z bílého vína.

5

PRIMA TIP: Maso můžete špikovat, ale u loupané plece to není potřeba. Uvnitř svalu je silná šlacha, která ale kuchyňskou úpravou dokonale změkne.

6

Knedlíky: Toustový chleb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, přistrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak nadvakrát přidejte vyšlehané bílky a opatrně zamíchejte. Směs dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte, zabalte do fólie a pak ještě do alobalu.

7

Vařte ve vroucí vodě 25 minut a nebo na páře 30 minut.

8

Maso s omáčkou servírujte s knedlíkem, dozdobte brusinkami, případně lze dát vedle vyšlehanou smetanu navíc, kdyby si chtěl někdo omáčku více zjemnit.

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida, foto: archiv Babiččina zahrada

BABIČČINA ZAHRADA

Tovární 536, Průhonice, www.babiccinazahrada.cz

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida 3 Foto:

Prvorepubliková babiččina česká kuchyně v moderním pojetí, odlehčené verzi a zdravějším provedení. Vaše návštěva začíná domácím pečeným chlebem s kvasem, který se podává se škvarkovou pomazánkou, máslem a ochuceným tvarohem a končí domácími plněnými buchtami a bábovkou.

V restauraci se jídla připravují z potravin od drobných pěstitelů, farmářů ale i dodavatelů, kteří zaručují požadovanou kvalitu. Používají se pouze potraviny, které geograficky patří do Čech, rostou tu nebo rostly.

Vše se připravuje ve dvou otevřených kuchyních, vybavených moderní technologií. Skrz okno nebo výdej můžete sledovat práci kuchařů, jak vše připravují. Když budou mít čas, rádi poradí, jak doma připravit jídlo, na kterém jste si pochutnali.

Radek David, Executive Chef pro restauraci La Veranda v Praze, Babiččina zahrada v Průhonicích a síť pěti restaurací Oliva a restaurace La Veranda v Kyjevě.

Při přípravě jídel Radka vždy inspiruje sezonnost a suroviny v té nejlepší kvalitě, které pak pomocí techniky a poctivé kuchařské práce přetaví v jídlo ve vlastním moderním provedení a v originálním stylu podávání.

Videa

reklama

reklama