Slavnostní losos v papilotě

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Slavnostní losos v papilotě  Foto:
Slavnostní losos v papilotě
Foto: archiv Hellman´s

Chystáte rodinnou oslavu? Zkuste tentokrát místo obvyklé kachny nebo svíčkové upéct pořádný kus lososa! Příprava je jednoduchá a tuhle svěží změnu ocení celá rodina...

Suroviny
filet z lososa v kuse i s kůží 800 g
sůl a čerstvě namletý pepř
citron 1 ks
limetka 1 ks
máslo nebo olivový olej
tatarská omáčka (např. Hellmann´s delikátní) 4 lžíce
brambory 300 g
sladké brambory (batáty) 300 g
Přeliv:
med 1 lžíce
šťáva ze 2 limetek
červená paprika 1 ks
česnek 2 stroužky
špetka soli
Postup
1

Brambory i batáty ve slupce uvařte ve vodě – cca 20 minut. Musí zůstat nedovařené. Sceďte, nechte trochu vychladnout a můžete (ale nemusíte) oloupat.

2

Na pečicí plech dejte kousky másla nebo ho pokapejte olivovým olejem a přidejte na větší kusy narájené brambory s batáty. Osolte, opepřete a promíchejte na plechu s tukem. Vložte do rozehřáté trouby na 190 – 200 °C a pečte 15 minut. Občas promíchejte.

3

Mezitím osolte a opepřete rybu a kůží dolů ji položte na pečicí papír 3x větší než je ryba. Rybu zabalte do papíru a pokud se rozbaluje, můžete použít kancelářskou sešívačku.

4

Balíček s rybou vložte do trouby, buď na plech k bramborám (pokud se tam vejde) nebo na druhý plech. Pečte 25–35 minut. Brambory stále promíchávejte, tak aby se stejnoměrně opékaly. Poté plechy vytáhněte z trouby a nechte cca 5 minut odpočívat.

5

Přeliv připravte rozmícháním medu s limetovou šťávou, špetkou soli, rozdrceným česnekem a na malé kostičky nakrájenou červenou paprikou. Rozstřihněte balíček s rybou, polijte přelivem a posypejte sekaným koprem. Tatarskou omáčku podávejte ke křupavým bramborám. Plech s rybou v balíčku položt doprostřed stolu, ať si každý nabírá kousky ryby sám.

Slavnostní losos v papilotě  Foto: Slavnostní losos v papilotě , Foto: archiv Hellmann´s

Uložit

Videa

reklama

reklama