Šalvějové portobello s tvarůžkovou náplní

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Šalvějové portobello s tvarůžkovou náplní  Foto:
Šalvějové portobello s tvarůžkovou náplní
Foto: Tvarůžková kuchařka

Houby portobello jsou robustnější bratranci běžných žampionů, tak si přímo říkají o zapečení s dobrou náplní. Pokud vynecháte italskou klobásku a vyměníte ji třeba za cibuli, jarní cibulku a česnek, máte perfektní oběd pro vegetariány. Za hezkých dní můžete portobello upéct i na grilu.

Článek

Plněné portobello houby ve stylu caprese  Foto:

Otestujte nejlepší recepty na oblíbené plněné žampiony

Plněné žampiony jsou oblíbeným předkrmem nebo skvělým tipem na rychlou a lehkou večeři. Způsobů, jak je připravit, existuje mnoho a fantazii se v tomto případě meze...
Suroviny
houby portobello 8 ks
šalotka 1 ks
olivový olej 2 lžíce
italská grilovací klobáska salsiccia 250 g
suché bílé víno 100 ml
bílý toustový chleba 2-3 plátky
čerstvá šalvěj 1 hrst lístků
nastrouhaná citronová kůra 1 lžička
Olomoucké tvarůžky - kousky s česnekem 100 g
Postup
1

Z portobella odřízněte nohy a nakrájejte je nadrobno. Šalotku nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na 1 lžíci oleje. Vsypte houbové nohy a opékejte je 5 minut.

2

Z klobásek vymačkejte maso do pánve a zprudka ho orestujte. Podlijte bílým vínem a vařte, dokud se neodpaří všechna tekutina.

3

Toustový chléb a šalvěj nasekejte v mixéru najemno na konzistenci strouhanky. Vmíchejte citronovou kůru, přesypte ke klobáskám, přidejte nakrájené tvarůžky a promíchejte.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Klobouky portobello potřete olivovým olejem a naplňte připravenou směsí. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut, až zezlátnou.

Šalvějové portobello s tvarůžkovou náplní  Foto: Šalvějové portobello s tvarůžkovou náplní , Foto: Tvarůžková kuchařka

Tvarůžková kuchařka Foto:

Tvarůžková kuchařka

Autorka Daniela Turecká připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.

Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.

Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...

Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.

Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.

Videa

reklama

reklama