Salát s kuřecím masem, fenyklem a bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Salát s kuřecím masem, fenyklem a bylinkami Foto:
Salát s kuřecím masem, fenyklem a bylinkami
Foto: Jeruzalém

Tento krásně barevný salát je mimořádně svěží a šťavnatý. Vytvořili ho kuchaři v Ottolenghiho londýnském lahůdkářství v Belgravii, kde se stal velkým hitem. Uvařený a rozmixovaný pomeranč dodává výbornou chuť a vůni mnoha různým omáčkám a dezertům.

Nemáte-li rádi fenykl, můžete ho nahradit kombinací jarní cibulky a rukoly.

Tento a další recepty z krásné kuchařky Jeruzalém najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Suroviny
med 50 g
šafránová vlákna 1/2 lžičky
bílý vinný ocet 1 lžíce
voda asi 300 ml
kuřecí prsní řízky 1 kg
olivový olej 4 lžíce
malé fenykly, nakrájené na tenké plátky 2 bulvy
čerstvý koriandr 15 g
čerstvá máta 15 g
červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky 1 ks
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C, plynovou na stupeň 6). Z pomeranče odstraňte na obou vrcholech plátek silný zhruba 1 cm a zbytek pomeranče nakrájejte na 12 klínků. Neloupejte ho, ale odstraňte případné pecičky.

2

Klínky pomeranče dejte do rendlíku s medem, šafránem, octem a takovým množstvím vody, aby byly těsně zalité. Přiveďte k varu a vařte na mírném stupni zhruba 1 hodinu. Na konci byste měli mít měkký pomeranč a asi 3 lžíce hustého sirupu; během vaření kontrolujte, kolik tekutiny v rendlíku zbývá, a případně přidejte trochu vody. Pomeranč se sirupem rozmixujte na hladkou, mírně tekutou pastu (opět může být potřeba trochu vody přidat).

3

Kuřecí maso smíchejte s polovinou olivového oleje, důkladně osolte a v grilovací pánvi, rozehřáté na velmi vysokou teplotu, ho opékejte zhruba 2 minuty na každé straně, aby se zatáhlo a aby se na něm vytvořily pěkné připečené proužky. Opečené maso dejte do pekáče a pekáč vložte na 15 až 20 minut do trouby. Maso by mělo být propečené, ale zůstat šťavnaté.

4

Nechte maso vychladnout tak, aby se s ním dalo pracovat, a roztrhejte je rukama na poměrně velké kusy. Maso dejte do velké mísy, přelijte polovinou pomerančové pasty a dobře promíchejte. (Druhou polovinu můžete uchovávat několik dnů v chladničce a ochucovat jí třeba tučné ryby, jako je makrela nebo losos.) Do salátu přidejte zbývající suroviny včetně zbývajícího olivového oleje a opatrně promíchejte. Ochutnejte, případně přidejte trochu soli, pepře, olivového oleje nebo citronové šťávy.

PRIMA TIP: Za nitky vzácného a drahého šafránu s jeho medovou, jakoby pampeliškovou vůní adekvátní náhražka neexistuje, ale na dosažení barvy i kořenicího efektu se často vyměňuje za běžněji dostupnou a levnější mletou kurkumu. Použít se dají i sušené lístky měsíčku zahradního, který bývá k mání v bylinkářstvích.

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Videa

reklama

reklama